U Budimpešti otkriveno najveće podzemno termalno jezero na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Budimpešti otkriveno najveće podzemno termalno jezero na svetu

BUDIMPEŠTA - U glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, ispod jednog turskog kupatila pronađeno je

najveće podzemno termalno jezero na svetu.

"Ovo je najveća pećina ispunjena termalnom vodom na svetu", rekao je speleolog Šandor Kalinovits, jedan od onih koji je otkrio jezero, ispod jednog od najluksuznijih naselja Budimpešte.

Jezero, otkriveno početkom ove godine, leži u podzemnoj prostoriji dugačkoj 86 metara, širokoj 27 i visokoj 15 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pripada pećini Janoša Molnara.

Budimpešta je izgrađena iznad lavirinta pećina ispunjenih vrelom termalnom vodom, a većina je samo delimično istražena.

Mađarski ministar za zaštitu životne sredine Imre Sabo rekao je novinarima da bi pećina mogla da bude otvorena za javnost. Gradski zvaničnici nameravaju da od UNESKO-a traže da taj pećinski sistem uvrsti u svetsku baštinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.