Izvor: B92, 01.Sep.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Budimpešti mirno, izbeglice sede i skandiraju

Sem skandiranja izbeglica ispred železničke stanice Keleti u Budimpešti nema problema, navodi novinar B92 sa lica mesta.

Međutim, kako kaže, izbeglica tamo ima nekoliko hiljada, a ne stotina kao što su neki mediji javili.

Osim toga, izbeglice se nalaze i u centralnim gradskim ulicama Budimpešte, kao i u podzemnim prolazima koju su u potpunosti zakrčeni.

Nije im dozvoljeno da uđu u stanicu, dok ostali građani mogu koristiti dva bočna ulaza koje kontroliše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policija. Frontalni, glavni ulaz na stanicu je zatvoren i ispred njega se nalazi policijski kordon.

Izbeglice zbog toga sede na platou ispred, piju vodu, jedi i skandiraju „pustite nas u Nemačku“.

Novinarka B92 koja se nalazi u mestu Horgoš navodi da je u toku dana tamo bilo svega 20, 30 izbeglica, ali da se situacija pre deset minuta značajano promenila.

Stigla su tri autobusa puna izbeglica, pa se sada oko 150 njih sprema da krene ka granici.

Osim toga, stigla je i patrola policije koja sve obezbeđuje.

Takođe, neke ulice su zatvorene za saobraćaj. U blizini je i jedan park koji podseća na onaj kod Beogradske autobuske stanice, samo je mnogo, mnogo veći. Izbeglice u njemu spavaju, igraju fudbal i ubijaju vreme do trenutka kada će mađarske vlasti odlučiti šta će sa njima.

Problem je nastao jutros kada je 500 izbeglica pokušalo da uđe u poslednji voz ka Beču. Kordon je stao ispred i rekao da niko ne može ni da uđe ni da izađe.

Razlog za to je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da svi moraju da poštuju zakone EU. Mađarska je to razumela da svi moraju da imaju šengensku vizu, što oni naravno nemaju.

Novinar B92 sa lica mesta je nakon toga naveo da je trenutno stanje neodrživo, da je migranta mnogo i da će ih verovatno još pristići.

Problem će biti ako ih Mađarka odbije, onda će verovatno svi oni morati da budu vraćeni u Srbiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protest izbeglica u Budimpešti: Hoćemo u Nemačku

Izvor: B92, 01.Sep.2015

Više stotina izbeglica okupilo se večeras ispred železničke stanice u Budimpešti, javlja reporter B92 sa stanice...Oni zahtevaju da im se omogući da se ukrcaju u voz kojim bi napustili Mađarsku i otputovali dalje u Zapadnu Evropu...Okupljeni sede ispred stanice, skandiraju i nose transparente...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.