Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2017, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH rast prihoda od 3,3 do 4,1 odsto

BANJALUKA - Projektovane stope rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu su 3,3 odsto, u 2019. 3,5 odsto, a u 2020. godini 4,1 odsto, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u periodu od tri godine je PDV. Planirani rast ekonomije i uvoza trebalo bi da generiše i rast PDVa na uvoz, a time i bruto PDVa. Očekuje se i postepeni rast povrata PDV-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Kada je riječ o projekciji prihoda od akciza na duvan, u biltenu se navodi da će u narednoj godini poreska konkurentnost BiH u odnosu na region oslabiti zbog povećanja poreskog opterećenja i poskupljenja cigareta i duvana.

Zbog činjenice da će u ovoj godini Hrvatska završiti proces harmonizacije cijena, svako naredno povećanje akciza u BiH smanjuje cjenovnu atraktivnost cigareta iz BiH za hrvatske građane u pograničnim zonama.

Isto tako, eksterna potražnja za duvanskim prerađevinama je dijelom indirektno generisana poreskom konkurentnošću BiH u sferi derivata nafte.

Eventualni rast cijena derivata nafte, izazvan rastom cijena nafte na svjetskom tržištu i/ili povećanjem akciza, oslabiće atraktivnost BiH za pogranične i sezonske šopinge ili kao tranzitne zemlje, što se indirektno odražava i na kupovinu cigareta, duvana i ostale robe široke potrošnje.

U takvim okolnostima, rast specifične akcize u skladu sa Zakonom o akcizama i u narednim godinama vršiće snažan pritisak na potrošače da migriraju sa regularnog na crno tržište duvanskih prerađevina i očekuje se dalje smanjenje regularne potrošnje zbog rasta poreskog opterećenja.

Stope rasta prihoda od akciza i putarine bi u naredne tri godine trebalo da se kreću u skladu s rastom ekonomije i potrošnje.

UIO bilježi i smanjenje povrata PDVa kao rezultat opsežnih kontrola koje je preduzela, navodi se u analizi te institucije. Bruto naplata prihoda je porasla za 361,5 miliona KM za devet mjeseci 2017, dok je neto naplata, zbog povećanih isplata povrata od 130,7 miliona, bila veća za 230,9 miliona KM, odnosno za 5,7% u odnosu na neto naplatu u istom periodu 2016.

Nakon skromnog rasta prihoda u prvom kvartalu od 0,5%, u drugom kvartalu je ostvaren rast od 5,7%, a u trećem čak 10,3%. Analiza strukture naplate prihoda ukazuje na rastući trend efekata naplate iz kvartala u kvartal. Prvi kvartal je donio svega šest miliona KM neto efekata, drugi 77 miliona, a treći čak 153 miliona KM. Za razliku od rastućeg trenda bruto naplate, isplate povrata su bile značajno veće u odnosu na 2016. godinu. U septembru je isplaćeno manje povrata za 8,1 milion KM, budući da su kontrole UIO dovele do odgađanja odobravanja povrata PDVa i pomjeranja uobičajene sheme isplata povrata izvoznicima i ostalim obveznicima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.