U Banatu su i maline rodne

Izvor: RTS, 16.Maj.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Banatu su i maline rodne

Porodica Rosić iz naselja Duboke Bare, naselja kod Pančeva, ove godine očekuje dobar rod malina. U svojim plastenicima uzgajaju takođe cveće i jagode.
Na imanju porodice Rosić svake godine niče novi plastenik, i u njemu ima uvek nešto neobično. Lane su odlučili da na 12 ari posade maline, iako su znali da im ovo podneblje ne odgovara. Prve godine rodilo je oko 400 kilograma, a ove očekuju sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta veći prinos.

"Uz dobru agrotehniku sve uspeva. Ovde je nizak teren i zato sam podigao zemljište i nasuo ga za pola metra, okolo sam iskopao kanale i prihranjivao odgovarajućim đubrivom. Kontroliše se i kiselost zemljišta. Ovde je dosta visoka, oko 7,5 - što nije dobro za malinu, ali uspeli smo da je smanjimo na pogodnih 6,5", objašnjava Stojša Rosić.

Tu je i košnica sa bumbarima iz Belgije koji, zajedno sa domaćim pčelama, oprašuju biljke. Zahvaljujući njima ovde imaju izuzetno dobar rod. 
Rosići vole posao koji rade i ne štede na opremanju plastenika. Imaju sve što je potrebno za kvalitetan i bogat rod, ali nisu zadovoljni profitom od svojih proizvoda:
"Najveći problem je nekontrolisani uvoz svega i svačega iz inostranstva. Najviše nas ugrožava proizvodnja sa juga, posebno iz Albanije, koja nam izvozi hranu sumnjivog kvaliteta po nižim cenama i ne možemo da im pariramo sa našom mnogo kvalitetnijom robom."

Pored niskih otkupnih cena, Rosići imaju problema i sa angažovanjem radnika, jer se za posao uglavnom javljaju penzioneri.
Rosići su opremili i novi plastenik na dvadeset ari u kojem će ovih dana saditi paradajz, a na jesen trešnje. A sve to začinjeno je mirisom cveća - odavde na pijace u Beogradu i Pančevu redovno stižu gladiole i kale. 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.