U Austriji napravljena proteza koja simulira osećaje amputirane noge

Izvor: Blic, 08.Jun.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Austriji napravljena proteza koja simulira osećaje amputirane noge

Austrijski tim naučnika predstavio je danas u Beču ortopedsku protezu koja može da simulira osećaj amputiranog dela noge, što je prva proteza u svetu koja bi mogla da pomogne pacijentima koji osećaju fantomske bolove dugi niz godina posle amputacije.

Naučni su naveli da se nova proteza hiruškom intervencijom povezuje s nervnim završecima gornjeg dela butine na mestu gde se ortopedsko pomagalo postavlja pacijentu.

Veštačka noga sadrži senzore na tabanu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << simuliraju sve osećaje koje ima noga. Naučnici su predstavili 54-godišnjeg pacijenta kome je amputirana noga posle vaskularnim problema. Njemu je ugrađena proteza s kojom je, kao je rekao, vratio sve osećaje izgubljenog stopala koje je imao.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Revolucija: Proteza koja vraća osećaj

Izvor: B92, 08.Jun.2015

Tim naučnika iz Austrije predstavio je prvu ortopedsku protezu koja može da simulira osećaj amputiranog uda...Revolucionarna inovacija koja može da promeni živote mnogih ljudi širom sveta će osim vraćanja osećaja, pacijentima pomoći i da se izbore sa fantomskim bolom...Proteza se hirurškim...

Nastavak na B92...

Napravljena proteza koja simulira osećaje amputirane noge

Izvor: Radio 021, 08.Jun.2015

Austrijski tim naučnika predstavio je danas u Beču ortopedsku protezu koja može da simulira osećaj amputiranog dela noge, što je prva proteza u svetu koja bi mogla da pomogne pacijentima koji osećaju fantomske bolove dugi niz godina posle amputacije...Naučni su naveli da se nova proteza hiruškom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.