U Australiji otkriveno drevno podvodno klizište

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Australiji otkriveno drevno podvodno klizište

Naučnici su otkrili veliko drevno podvodno klizište u blizini australijskog Velikog koralnog grebena, staro više od 300.000 godina.

Klizište Glorija Nols, koje je 30 puta veće od peščane stene Uluru u Australiji, možda je pokrenuo veliki cunami, naveo je međunarodni istraživački tim.

Naučnici su saopštili da ruševine sa klizišta, nađene na dubini i do 1.350 metara ispod mora, ukazuju i na skriveni podvodni život.

Tim je došao do otkrića dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je sprovodio trodimenzionalno mapiranje drevnih grebena, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Bilo je jasno da su ti brežuljci ostaci veoma velikog podvodnog klizišta koje se dogodilo pre nekog vremena", rekao je profesor Robin Biman sa australijskog Univerziteta Džejms Kuk.

On je dodao da je "to vreme" bilo pre 300.000 godina.

Iako je visina cunamija procenjena na 27 metara, njegov uticaj je u velikoj meri ublažio koralni greben.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.