U Americi od sezonskog gripa umrlo 14 hiljada ljudi

Izvor: VOA, 16.Feb.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Americi od sezonskog gripa umrlo 14 hiljada ljudi

Američki zdravstveni radnici se spremaju za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa. U SAD je u prvom talasu gripa obolelo 26 miliona ljudi, a 14 hiljada ih je umrlo.  Prvi talas gripa - influence B - imao je svoj vrhunac u decembru 2019. pa je nastavio da opada, pokazuju podaci Centara za prevenciju i kontrolu bolesti. Isti podaci pokazuju da je drugi talas gripa počeo krajem januara i da je reč o influenci A koja je slična svinjskom gripu. Iako u SAD ima samo 15 potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa, nadležni su zabrinuti da bi virus mogao da se proširi i da bi u početku mogao da liči na sezonski grip. Američki zdravstveni radnici su saopštili da će početi da testiraju na koronavirus neke od pacijenata koji imaju simptome gripa. Testiranja će biti obavljena u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku. I sezonski grip i koronavirus izazivaju respratorne probleme, groznicu i kašalj. Ostali simptomi običnog gripa su upala grla, bolovi u mišićima, curenje iz nosa i umor. Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju sve simptome koronavirusa poznatog kao KOVID 19. Do sada se pokazalo da su češći kašalj, groznica i gubljenje daha od upale grla i curenja iz nosa. Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa u SAD, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su uveli obavezni dvonedeljni karatnin za američke državljane koji su posetili Kinu u protekle dve sedmice. U Centrima kažu i da će, u slučaju da se virus proširi, pozvati ljude da se "udalje jedni od drugih", odnosno da školu pohađaju preko interneta, da rade od kuće i otkažu masovna okupljanja.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od gripa u SAD umrlo 14.000 ljudi

Izvor: Danas, 16.Feb.2020

Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas gripa u komplikovanoj situaciji jer postoji dosta sličnosti izmedju običnog gripa i virusa korona, a u prvom talasu u SAD je od gripa obolelo 26 miliona ljudi, dok ih je 14.000 umrlo.

Nastavak na Danas...

Grip usmrtio 14 hiljada ljudi u SAD, lekari se spremaju za drugi talas

Izvor: B92, 17.Feb.2020, 11:33

U SAD je u prvom talasu sezonskog gripa obolelo 26 miliona ljudi, a 14.000 je umrlo...Američki zdravstveni radnici spremaju se za drugi talas sezonskog gripa u komplikovanoj situaciji, jer postoji dosta sličnosti između običnog gripa i koronavirusa...Prvi talas gripa - influence B - imao je svoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.