U Alžiru danas referendum za promenu ustava

Izvor: Beta, 01.Nov.2020, 13:30

U Alžiru danas referendum za promenu ustava

Alžirci danas glasaju na referendumu za promenu ustava kojim će se nametnuti ograničenja mandata i biće garantovane nove slobode.Novi ustav ima za cilj da odgovori na zahteve prodemokratskih demonstranata koji su prošle godine zbacili autoritarnog predsednika.Mandat predsednika i parlamenta izmenjenim ustavom bili bi ograničeni na dve godine, a bilo bi olakšano i stvaranje političkih partija. Takodje bi premijeru bila dodeljena neka predsednička ovlašćenja.Referendum se simbolično održava na 68. godišnjicu početka rata Alžira za nezavisnost od Francuske.Medjutim, postoje i kritike da ni nova verzija nije dovoljno napredna.Pravo glasa na referendumu ima oko 23,5 miliona glasača, mada se očekuje niska izlaznost zbog kampanje bojkota i epidemije korona virusa.Biračka mesta su dezinfikovana, a maske su obavezne.Prvi rezultati očekuju se večeras nakon zatvaranja birališta.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Alžiru danas referendum za promenu ustava

Izvor: Danas, 01.Nov.2020

Alžirci danas glasaju na referendumu za promenu ustava kojim će se nametnuti ograničenja mandata i biće garantovane nove slobode.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.