U Abidžanu zaplenjeno 200 tona falsifikovanih lekova

Izvor: B92, 16.Nov.2019, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Abidžanu zaplenjeno 200 tona falsifikovanih lekova

Vlasti Obale Slonovače saopštile su da su tokom nedelje zaplenile rekordnih 200 tona falsifikovanih lekova i privele četiri osumnjičene osobe.

Lekovi, falsifikovani i sa pogrešno navedenim dozama, nalazili su se u jednoj dvospratnoj kući.

"Bilo je 200 tona. Četiri osobe su privedene, od kojih je jedan kineski državljanin", navela je žandarmerija.

"U svim prostorijama kuće su bili lekovi", dodala je žandarmerija navodeći da su neke kutije bile sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineskim natpisima.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da u Africi godišnje umre oko 100.000 ljudi zbog upotrebe falsifikovanih lekova. Oko 42 odsto lekova u potsaharskom delu Afrike nije originalno i to područje je u svetu najviše pogođeno švercom takvih lekova i organizovanim kriminalom.

Kriminalci koriste činjenicu da se u svetu ne kažnjava šverc falsifikovanih lekova kao što je to slučaj sa švercom droge. Šverc tih lekova smatra se kao kršenje intelektualne svojine uprkos tome što su ti lekovi potencijalno opasni po zdravlje i od kojih mnogi umiru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.