U AVGUSTU NEĆEMO IMATI UMRLIH OD KORONE? Rezultati poređenja Srbije sa Izraelom su izvanredni

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 21:57

U AVGUSTU NEĆEMO IMATI UMRLIH OD KORONE? Rezultati poređenja Srbije sa Izraelom su izvanredni

Cilj je da do leta broj novoobolelih bude ispod 100, što bi bio veliki uspeh, kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Prošlog četvrtka u Izraelu prvi put posle deset meseci nije zabeležen nijedan smrtni slučaj izazvan koronavirusom, a ako masovnu imunizaciju nastavimo uspešnim tempom, do početka avgusta isto bi moglo da se dogodi i kod nas u Srbiji, predviđaju domaći stručnjaci.

Izrael je lider u svetu po broju vakcinisanog stanovništva. Od devet miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << građana, njih preko pet miliona već je primilo obe doze, što je više od 53 odsto ukupnog stanovništva. Prizori iz Tel Aviva i drugih izraelskih gradova pokazuju da je vakcinacija i poštovanje mera jedini mogući način da pobedimo koronavirus i da se vratimo normalnom životu. Zbog odlične epidemiološke situacije Izraelci su u martu otvorili sve ugostiteljske objekte, a već od 18. aprila ukinuta je i obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom. U zatvorenim prostorima maske su i dalje obavezne.

Odlični rezultati

Masovna imunizacija u Izraelu počela je 20. decembra prošle godine, mesec dana pre Srbije. Ipak, možemo se pohvaliti odličnim rezultatima s obzirom na to da su do sada u Srbiji obe doze vakcine primila 1.303.093 građanina, dok je samo jednom dozom imunizovano skoro dva miliona punoletnog stanovništva.

Cilj naše države je da se do kraja juna vakciniše najmanje 2,5 miliona ljudi, a prema rečima naših stručnjaka, vraćanje normalnom životu možemo očekivati za dva do tri meseca.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek ističe da su brojke ohrabrujuće.

- Moramo da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja! Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija. Postigli smo odlične rezultate. Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije. Sredinom ove nedelje Srbija će dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom - kaže Đerlek i upozorava da ima nekoliko regiona u Srbiji gde je broj vakcinisanih mali.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je da će postojeće mere moći da se ukinu kada Srbija dostigne broj vakcinisanih kao Izrael i druge zemlje koje su postigle visok nivo kolektivnog imuniteta.

- Ako se osnovne mere budu poštovale i ako odziv za vakcinaciju bude dobar kao što je do sada, moguće je i selektivno popuštanje mera. Neki gradovi kao što su Novi Pazar i okolina, gde je odziv na vakcinaciju loš, teško da mogu da očekuju popuštanje mera. Čini mi se da sa vakcinacijom u što većem obimu možemo da obezbedimo da brojevi novozaraženih na dnevnom nivou budu ispod hiljadu, to bi bilo realno i moguće. Ali cilj do leta je da broj novoobolelih bude ispod 100, to bi bio veliki uspeh! - napominje Tiodorović.

Oprez za praznike

I epidemiolog Predrag Kon uporedio je situaciju u Srbiji sa Izraelom.

- Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite bez maske, sve vreme su nošene, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100. Dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period. Ne mislim da u Srbiji treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i grehota je da nam se ponovo virus pokrene nakon vaskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad broja obolelih - objasnio je Kon.

TABELA:

Poređenje:

DRŽAVA SRBIJA                                       IZRAEL

broj stanovnika 6.945.000                            9.197.590

broj vakcinisanih (2 doze) 1.303.093           5.100.000

broj obolelih za 24h  1.695                           32

broj umrlih za 24h     31                               4

ukupan broj obolelih 679.667                       838.006

ukupan broj umrlih 6.227                             6.350

* zaključno sa 24. aprilom 2021.

BONUS GALERIJA - Pogledajte kako je izgledao Beograd tokom vanrednog stanja 2020. godine 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.