U APS!

Izvor: Kurir, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U APS!

Ministar pravde Dušan Petrović predlaže deset godina zatvora za političke funkcionere koji odbiju da javno pokažu svoju imovinsku kartu

BEOGRAD - Funkcioneri koji skrivaju imovinu ići će u zatvor, ali samo ako predlog odlazećeg ministra pravde Dušana Petrovića prođe u narednom parlamentarnom sastavu i ako se taj zakon o agenciji za borbu protiv korupcije bude zaista primenjivao. Za sada funkcioneri prijavljuju svoju imovinu Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali nisu dužni i da je dostave javnosti na uvid. S druge strane, najviše što može Odbor u ovom trenutku jeste da izrekne javnu opomenu ako se neko ogluši o obavezu prijavljivanja imovinske karte.

Ministar pravde Dušan Petrović tvrdi da će novi parlament usvojiti zakon koji će omogućiti zatvorske kazne za sve političare koji javno ne objave svoju imovinu. Ovaj predlog potkačiće sve funkcionere koji odmah po stupanju na javnu funkciju ne objave ili lažno prijave šta poseduju od imovine. Za to krivično delo biće zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a svima koji su pravosnažno osuđeni biće zabranjeno da u narednih 10 godina budu birani i postavljani na javne funkcije.

Iako vlada opšta saglasnost da je u pitanju sjajna ideja, analitičari izražavaju određenu sumnju. Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija, kaže da bi uvođenje pravila javnosti prilikom objavljivanja imovine dovelo do veće discipline funkcionera.

- Veliki broj funkcionera ne dostavlja izveštaje Odboru za rešavanje o sukobu interesa, jer nema nikakve sankcije za to. Živo me zanima kako bi izgledala primena tog zakona. Nema ništa od toga ako ne bude uskraćen imunitet za funkcionere koji su osumnjičeni za jedno takvo delo - kaže Nenadić.

Prema njegovom mišljenju, solidarnost među funkcionerima može da osujeti primenu zakona. On podseća da su svojevremeno u saveznoj skupštini radikali, socijalisti i crnogorski SNP sprečili istragu protiv bivšeg ministra zdravlja Milovana Bojića. Oni su tada glasali protiv predloga da se Bojiću oduzme imunitet zbog istrage o njegovim računima u Švajcarskoj.

I ekonomista Danijel Cvjetićanin sumnjičav je prema primeni potencijalnog zakona.

- Teško je utvrditi tokove novca. Ne možete prekontrolisati nečiji račun, to je bankarska tajna. Iako sam uvek za mere koje vode borbi protiv korupcije, ne znam koliko bi to bilo zamajavanje javnosti, a koliko stvarno - kaže Cvjetićanin.

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka, kaže da bi nezavisna i autonomna agencija bila dobrodošla u situaciji u kojoj „koza čuva kupus“.

- Ideja da se formira nezavisna agencija za borbu protiv korupcije postoji već nekoliko godina. Ako bude zaista samostalna, mogla bi da bude korak dalje. Ali, ako je to štos da se država oslobodi Saveta za borbu protiv korupcije, Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa i sličnih tela, onda smo u problemu - skeptičan je Stojiljković.[ antrfile ]

SANADER SKRIVAO SATOVE

Nemanja Nenadić kaže da je zakon koji nalaže političkim funkcionerima da javnosti prikažu imovinsko stanje već dao dobre rezultate u Hrvatskoj.

- Dobar primer su skupoceni satovi hrvatskog premijera Ive Sanadera. Novinari su došli do toga da on poseduje impozantnu kolekciju satova, a onda su utvrdili da ih nije prijavio u imovinskoj karti. Bilo bi dobro da mi imamo takav zakon pa da se funkcioneri zamisle pre nego što utaje neki podatak - kaže Nenadić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.