U 2013. Vatrogasno spasilačke ekipe intervenisale 729 puta

Izvor: Press, 04.Jan.2014, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2013. Vatrogasno spasilačke ekipe intervenisale 729 puta

"Smanjenje se odnosi pre svega na požare na otvorenom prostoru, čak za 60 odsto u odnosu na 2012. godinu", naveo je Broćić u izjavi Tanjugu, ističući da su vatrogasno spasilačke ekipe u 2012. na intervencije utrošile 49.000 sati, a 2013., uprkos suši, svega 7.000. 

Prema njegovim rečima, u 2013. godine u požarima je stradalo dva lica, i to jedno na građevinskim objektima, i jedno na otvorenom prostoru. 

"U ovom regionu je u poslednjih 35 godina više osoba izgubilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << život na otvorenom prostoru u odnosu na lica uposlena na građevinskim objektima i u industriji", rekao je Broćić. 

Ono što predstavlja teškoću odeljenju je manjak ljudstva, a ove godine je primljeno samo jedno lice. 

"Problem predstavlja i zastarela oprema kojom raspolažemo, a zakonom je promenjen način finansiranja, tako da nije bilo dovoljno sredstva da se izvrši nabavka", naveo je on i izrazio nadu da će se to ispraviti, imajući u vidu činjenicu da su vozila stara vise od 20 godina. 

Govoreći o uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, Broćić je rekao da je u protekle četiri godine na teritoriji Moravičkog okruga uništeno 286 raznih bombi i projektila, a samo u 2012. godini na teritoriji cele zemlje uništeno 13.000 komada.

On je napomenuo da je posebno kritično područje na teritoriji tog okruga oko reke Zapadne Morave, na levoj i desnoj obali, a naročito ka LJubiću, baš na teritoriji grada Čačka.

Brojna neeksplodirana ubojna sredstva, prema njegovim rečima, mahom iz vremena Drugog svetskog rata zaostala od nemačkih i savezničkih bombardovanja, i NATO agresije 1999. godine, nalaze i na području grada Čačka. 

Broćić ističe da se neeksplodirana ubojna sredstva uglavnom pronalaze prilikom izvodenja građevinskih radova, što predstavlja realnu opasnost po meštane.

Veliku opasnost predstavlja i to što meštani u seoskim domaćinstvima prilikom renoviranja pomoćnih zgrada pronalaze sakrivene bombe koje je neko od njihovih predaka davno ostavio.

On ističe da se požari najčešće dešavaju na poljoprivrednim objektima, a prisustvo eksplozivnih naprava u njima može dovesti do tragičnih posledica prilikom intervencija.

"Nije realno očekivati da će se posao pronalaska i uništavanja ovih sredstava brzo završiti, a samo u Čačku na tri lokacije postoji isto toliko avio-bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine", rekao je Broćić.

On je dodao da su inspektori Odeljenja za vanredne situacije tokom prošle jeseni proveravali mere zaštite od požara u školskim i predškolsim ustanovama, međutim, kako navodi, obučenost zaposlenih je na vrlo niskom nivou. 

Prema njegovim rečima, veoma često se dešava da zaposleni nemaju elementarno znanje kada je u pitanju protivpožarna zaštita. 

"Apelujem na direktore da se ta obuka ozbiljnije sprovodi jer je neophodno da zaposleni znaju koju vrstu aparata poseduju, kako se aktiviraju, kako se aktivira hidranska mreža, gde se isključuju električno napajanje i gas", upozorava on. 

To bi, kako kaže, trebalo da znaju svi zaposleni u ovim ustanovama, međutim, inspektori ovog odeljenja nemaju zakonsku mogućnost da podnesu prijavu protiv odgovornih lica. 

Međutim, kako najavljuje, tokom 2014. godine predviđeno je da Zakon o zaštiti od požara, koji bi trebalo da reguliše i vrstu prekršaja odgovornih lica, bude izmenjen.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.