Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrdnje o umešanosti JNA u zločine

Zagreb -- HRT objavio snimke i zapise za koje se navodi da su dokaz o zločinima JNA na području Vukovara.

Hrvatska televizija je objavila snimke za koje se tvrdi da su dokaz o odgovornosti JNA za zločine pripadnika dobrovoljačkih jedinica na području Vukovara. Prema snimcima i pisanim dokumentima koje je HTV dobio, sve paravojne jedinice u Vukovaru bile su direktno potčinjene vrhu JNA.

Materijal obuhvata pohvalu nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veljka Kadijevića 19. novembra 1991. komandantima i komandirima JNA koji su učestvovali u napadu na Vukovar i snimak njegovog susreta s komandantima jedinica, na kojoj je i teritorijalac Miroljub Vujević, prvooptuženi na beogradskom suđenju za zločin na Ovčari.

Jedan od dokaza trebalo bi da bude i pisani dokument komande slavonsko-baranjskog korpusa Vojske Srpske Krajine od 23. oktobra 1993, u kom politički vrh RSK u Vukovaru raspravlja o zahtevu Ujedinjenih nacija za istraživanje Ovčare.

Deklaracija Sabora o presudi Haga

Sabor Hrvatske usvojio Deklaraciju o presudi Haškog suda za ratni zločin na Ovčari i saradnji s tim sudom. U Deklaraciji se navodi da je presuda Vukovarskoj trojci dovela u pitanje ispunjavanje mandata Suda zadatog u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Polazeći od činjenice da je svrha i cilj delovanja Haškog suda kazniti počinioce i naredbodavce ratnih zločina, zadovoljiti pravdu i pružiti žrtvama makar moralnu satisfakciju, Sabor je u deklaraciji naveo ogorčenost neprimereno niskim kaznama Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću i presudu ocenio neodrživom s pravne i moralne strane.

Ocenjuje se da je presuda nesrazmerna utvrđenim zločinima i da zaobilazi odredbe rezolucije kojom je Haški sud osnovan kako bi sudio i za smišljeno nanošenje velikih patnji i namerno stvaranje uslova za izazivanje fizičkog uništenja grupe ljudi.

"Presuda je neprihvatljiva i zbog neopravdano zanemarivanja okolnosti u kojima je počinjen nesporni zločin na Ovčari, u Vukovaru, uz ostalo, i dokazana povezanost vođstva JNA i njenih zapovednika s tadašnjim političkim vođstvom u Beogradu", navodi se.

Time je upravo na Ovčari postavljen "zločinački obrazac masovnog razaranja i etničkog čišćenja zajedničkim delovanjem vojnih formacija bivše države i paravojnih separatističkih skupina koji je kasnije, takođe planski, primenjivan u Hrvatskoj i na drugim prostorima bivše države", ističe se u Deklaraciji.

Očekuje se da će Haški sud u postupku žalbe dosledno i u celosti slediti mandat rezolucije kojom je osnovan i da će presuda biti izmenjena, kako bi se zadovoljila pravda, a žrtvama pružila moralno zadovoljenje i uteha, navodi se u Deklaraciji.

"Hrvatska će, kao odgovorna članica medjunarodne zajednice, nastaviti punu suradnju s Haškim sudom kako bi doprinosila utvrđivanju istorijske istine o ratu u Hrvatskoj i na prostorima bivše države i u cilju pune zaštite hrvatskih nacionalnih interesa", dodaje se u Deklaraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.