Tviter označio američki NPR i britanski BBC – Medij koji finansira vlada

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 11:23

Tviter označio američki NPR i britanski BBC – "Medij koji finansira vlada"

Tviter je američki NPR i britanski BBC označio kao medije koje "finansira vlast", nakon što je NPR prvo označen kao "medij povezan s državom".

Promena u načinu na koji Tviter označava Nacionalni javni radio (NPR) sa sedištem u Vašingtonu dogodila se tiho u subotu naveče i usledila je nakon što se mreža žalila da je izraz "povezan s državom" omalovažavajući i netačan pa je Tviter promenio oznaku u "finansira ga vlast".

Tviter je prošle nedelje označio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NPR na isti način kao kineske i ruske platforme pod kontrolom vlasti tih država. U znak protesta, NPR je prestao sa tvitovanjem.

Glavni profil NPR-a na Tviteru sa više od 8,8 miliona pratilaca pozvao je korisnike da ih "pronađu na drugim mestima gde čitaju vesti". Izvršni direktor NPR-a Džon Lansing rekao je da je odluka Tvitera "neprihvatljiva".

NPR, jedna od najuglednijih američkih novinskih kuća, rekla je AFP-u da manje od jedan posto operativnog proračuna dolazi iz saveznih izvora.

Tviter je tu novu oznaku dao i BBC-ju, koji se obratio Tviteru za objašnjenje, pišu mediji.

"BBC je nezavisan i uvek je bio. Finansira nas britanska javnost putem pretplate", saopštio je britanski medij.

Pretplata, čiji iznos određuje vlada, plaća se 159 funti godišnje.

Profil BBC-ja na Tviteru s 2,2 miliona pratilaca dobio je oznaku, dok se popularniji profili povezani sa udarnim vestima i sportskim izdanjima korporacije trenutno ne opisuju na taj način. Isti je slučaj i s drugim nalozima NPR-a, poput muzičkog.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask opisao je BBC kao jednu od "najmanje pristrasnih" organizacija nakon što se televizijska kuća usprotivila tome da je označena kao "medij koji finansira vlada".

"Trebalo bi napomenuti da pratim BBC vesti na Tviteru jer mislim da su među najmanje pristrasnima", rekao je Mask.

U slučaju NPR-a, Mask je napisao da je načelo Tvitera naprosto "pravičan i jednak pristup", pa "ako neameričke naloge označimo kao vladine, onda bi trebalo učiniti isto za američke, ali zvuči kao da to ovde možda nije tačno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Twitter označio BBC i NPR kao medije koje finansira vlast

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2023

Nacionalni javni radio (NPR) ocijenio je odluku Twittera neprihvatljivom, a British Broadcasting Corporation (BBC) je zatražio objašnjenje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.