Izvor: B92, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzlanska kolona: Protest porodica

Banja Luka -- Udruženje porodica ubijenih, ranjenih i zarobljenih u "tuzlanskoj koloni" protestuje zbog izjave ministra pravde BiH.

Naime, ministar pravde BiH Bariša Čolak, je sudu za ratne zločine u Beogradu osporio pravo da istraži zločin počinjen 15. maja 1992. godine u Tuzli nad pripadnicima tadašnje JNA.

"Uvredljivo je da se Čolak nije zabrinuo zbog čega Tužilaštvo BiH koje je pod njegovom ingerencijom, do sada nije pokrenulo sudske procese protiv tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osobe za koje je Haški tribunal još pre tri godine dao dozvolu za procesuiranje u slučaju 'tuzlanska kolona'", navedeno je saopštenju udruženja.

Pri tom je istaknuto da je razočaravujuća činjenica da se Čolak nije zabrinuo zašto je Tužilaštvo BiH pre tri godine "ekspresno otelo" predmet od tužilaštva u Bijeljini.

Tada su, prema uputstvima tribunala u Hagu, upućeni pozivi za privođenje Selima Bešlagića, Jasmina Imamovića, Faruka Prcića, Envera Delibegovića, Mehmeda Bajrića i drugih osumnjičenih za ratni zločin u "tuzlanskoj koloni".

Pre 15 godina u "tuzlanskoj koloni", kada je posle dogovora sa lokalnim vlastima o mirnom izvlačenju tadašnje JNA iz Tuzle, u napadu muslimanskih jedinica ubijeno je oko 200 starešina i vojnika JNA, dok ih je oko 140 zarobljeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.