Tužioci od danas vode istrage

Izvor: Blic, 01.Okt.2013, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci od danas vode istrage

Novi propisi Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji donose bitne novine kao što su tužilačka istraga, promenjen položaj oštećenog, koji više nema prava da pokreće krivični postupak, već to može samo preko tužioca, i drugačije suđenje, stupile su na snagu.

V.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda i predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević kaže za „Blic“ da je sve spremno za primenu novih propisa.

- Urađena su uputstva, naredbe i prateća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pismena o tome kako će se voditi predmeti, kako da se usaglase softveri, primeri obrazaca i naredbi zakazivanja pretresa i ročišta. Pravne pouke su upodobljene s novim ZKP-om - kaže prvi čovek pravosuđa u Srbiji.

U Ministarstvu pravde i državne uprave kažu da su omogućili edukaciju sudija i tužilaca za primenu tužilačke istrage, a na njihovu preporuku obavljena je i preraspodela prostorija između sudova i tužilaštva. Obećavaju i blagovremenu preraspodela finansijskih sredstava između sudova i tužilaštava. Sudovi i tužilaštva su imali dovoljno vremena, skoro dve godine, da se pripreme za primenu ZKP, navode u ministarstvu.

Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, ukazuje i na probleme.

- Nedovoljan broj ljudi u javnom tužilaštvu, povećanje troškova postupka u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, neujednačena praksa postupanja kao posledica nejasnoće i međusobne protivrečnosti pojedinih normi samo su neki od problema koji nas mogu zadesiti u prvim mesecima primene zakonika. Ti problemi su nasleđeni jer je ovaj ZKP usvojila prethodna vlada - kaže Ilić.

On navodi da su propisi za glavni pretres toliko usložnjeni da to stvara šansu za nepotrebno odugovlačenje postupka.



U tužioce i istražne sudije

Ministarstvo pravde doneće poseban zakon koji bi uredio da istražne sudije budu birane za zamenike javnih tužilaca kako bi se rešio problem nedovoljnog broja tužilaca. Nove odredbe ZKP odnose se na postupke koji će tek biti pokrenuti, dok će istrage koje su u toku završiti istražne sudije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Od danas istrage vode tužioci

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2013

Novi propisi Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji donose bitne novine kao što su tužilačka istraga, promenjen položaj oštećenog, koji više nema prava da pokreće krivični postupak, već to može samo preko tužioca, i drugačije suđenje, stupile su na snagu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.