Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo zahteva hapšenje Delića

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo od sudskog veća da naloži hapšenje bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića.

Tužilaštvo zahteva hapšenje zato što se na privremenoj slobodi susreo sa muslimanskim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem. Delićeva odbrana tom se zahtevu suprotstavila tvrdeći da Delić nije sa Silajdžićem razgovarao o suđenju pred Haškim tribunalom i da nije mogao da odbije poziv Silajdžića da se susretnu.

Generalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Deliću se pred Tribunalom sudi za zločine nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima koje su počinili mudžahedini iz sastava ABiH u periodu 1993-94.

Prema danas objavljenom podnesku Tužilaštva, Delić je susretom sa Silajdžićem prekršio uslove pod kojima je privremeno oslobođen zato što je tema razgovora bio i tok suđenja u Hagu.

Pored toga, prema optužbi, Deliću je bilo zabranjeno da nastupa u javnosti, a o susretu sa Silajdžićem je bilo objavljeno saopštenje za medije.

Delićevi branioci, sa druge strane, tvrde da je Silajdžić na početku razgovora pitao Delića o toku suđenja, ali da je Delić odgovorio da mu je zabranjeno da o tome priča. Prava tema razgovora, po odbrani, bilo je Delićevo zdravstveno stanje i način na koji mu Silajdžić može pomoći.

Čak i ako bi sudsko veće utvrdilo da je Delić prekršio uslove pod kojima je pušten, njegovi branioci ocenjuju da prekršaj nije dovoljno težak da on bude uhapšen i vraćen u Hag, tim pre što se dobrovoljno predao Tribunalu.

O zahtevu Tužilaštva i podnesku odbrane odlučivaće sudsko veće predsedavajućeg Bakonea Molotoa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.