Tužilaštvo traži zaštitu zakonitosti u slučaju Borovčanina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 15:41

Tužilaštvo traži zaštitu zakonitosti u slučaju Borovčanina

Više javno tužilaštvo u Beogradu iniciralo je podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti povodom dela presude Ivanu Borovčaninu (42), kojom je pravosnažno oslobođen optužbi za neovlašćeno nošenje pištolja sa metkom u cevi i okvirom sa 15 komada metaka 7. juna 2017. godine, jer smatra da je povređen zakon u korist okrivljenog.

Borovčanin, za kojeg mediji pišu da je član novobeogradske grupe Dejana Stojanovića Keke, zimus je pravosnažno oslobođen, pošto su Viši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Apelacioni sud u Beogradu stali na stanovište da vlasnici oružja i municije ne mogu biti izloženi krivičnom gonjenju ako su krivično delo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija" počinili u periodu važenja naredbe MUP-a o legalizaciji oružja, a koja je bila na snazi od 1. juna do 1. oktobra 2017. godine

Zahtev je Vrhovnom kasacionom sudu podnelo, na inicijativu beogradskog Višeg javnog tužilaštva, nadležno, Republičko javno tužilaštvo precizirala je za Tanjug portparol Višeg tužilaštva Irena Bjeloš.

Tužilaštvo smatra da je u ovom slučaju povređen zakon u korist okrivljenog i vanrednim pravnim lekom traži od Vrhovnog kasacionog suda da utvrdi povredu.

Iako je oslobođen od optužbi, Apelacioni sud je Borovčaninu ipak izrekao meru bezbednosti oduzimanja pištolja i 16 komada metaka, koji su kod njega zatečeni prilikom hapšenja.

U obrazloženju osporene odluke Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud pravilno zaključio da Borovčanin nije izvršio pomenuto krivično delo imajući u vidu da su sporno oružje i municija od njega oduzeti 7. juna 2017. godine, u vreme važenja naredbe o legalizaciji oružja.

"Primena naredbe o legalizaciji oružja i po stanovištu Apelacionog suda znači trajno isključenje krivičnog gonjenja za period važenja ove naredbe, a to je od 1. juna do 1. oktobra 2017. godine, pa stoga vlasnici oružja i municije ne mogu biti izloženi krivičnom progonu u vreme važenja ovog propisa sa zakonskom snagom", navodi se u obrazloženju odluke.

Apelacioni sud je ukazao da je smisao ove naredbe da država nije htela krivični progon lica koja neovlašćeno drže i nose oružje i municiju, već da je želela da im omogući da legalnim putem predaju takvo oružje nadležnim državnim organima u određenom roku.

To, kako navodi sud, okrivljenom nije omogućeno, jer mu je oružje oduzeto u vreme kada je krivično gonjenje bilo trajno isključeno za taj period.

Mnogo poznatiji od ovog je slučaj hapšenja 10 muškaraca u restoranu "Durmitor" 1. juna 2017. godine zbog sumnje da su nosili dva pištolja.

Optužnica je podignuta protiv dvojice, kojima je u toku suđenje pred Višim sudom za krivično delo "nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

Odluke apelacionih sudova u Srbiji, međutim, nisu ujednačene pa čak ni u istom apelacionom sudu, a sudska praksa nije obavezujuća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.