Izvor: B92, 09.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo predlaže da se Miloševiću "nametne branilac"

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je sudsko veće da "Slobodanu Miloseviću nametne branioca po službenoj dužnosti", javlja specijalni izveštač RTV B92 iz Haga, Ljubica Gojgić. U dokumentu koji je u petak upućen iz kancelarije glavnog tužioca Karle del Ponte, kaže se da Miloševićevi zdravstveni problemi ne bi trebalo da usporavaju proces i da sudsko veće mora pronaći način da izbegne dalje prekide suđenja. Pravni savetnik Slobodana Miloševića Zdenko Tomanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izjavi za B92, kaže da ne veruje da će sudije usvojiti zahtev Tužilastva. Tim Karle del Ponte ocenjuje da pravo Miloševića da se brani sam nije nužno zagarantovano pravilima Tribunala. Tužilaštvo navodi primere nekih evropskih zemalja, poput Francuske, Nemačke, Belgije pa i SRJ, u kojima se optuženi za dela za koja je propisana kazna veća od 10 godina zatvora, ne mogu sami braniti. Tomanović kaze da Slobodan Milošević neće odustati od namere da se brani sam, odnosno da se "obraća javnosti". On ističe da Milošević koristi pravo koje mu je zagarantovanom međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Osim toga, Tomanović, smatra da se imenovanjem branioca po službenoj dužnosti neće ubrzati suđenje. "Naimenovanje branioca vodilo bi odugovlačenju celog postupka, jer bi svaki advokat koji bi bio imenovan od strane suda imao pred sobom preko 200.000 dokumenata i izjava svedoka, preko 1.000 video kaseta, nekoliko stotina audio kaseta, dakle imao bi pred sobom toliku količinu materijala, dokumenata i izjava da bi mu bila potrebna priprema od najmanje godinu, godinu ipo dana", rekao je Tomanović.

Suđenje Slobodanu Miloševiću prekidano je u nekoliko navrata zbog problema sa njegovim zdravljem. Lekarska komisija, u čijem je sastavu bio i Miloševićev lični lekar iz Beograda, konstatovala je, u julu mesecu, da Milošević ima visok pritisak, a utvrđena je i slabost srčanog mišića i uvećanje leve srčane komore. Lekari su, tada, utvrdili da optuženi pati od hroničnog zamora i da je izložen riziku od infarkta ili moždanog udara.

"zbog zaista, kako je rekao holandski lekar u svom izveštaju, zapanjujućeg tempa rada, zbog činjenice da tokom dana kada suđenje traje do četiri sata on nema mogućnosti da izađe na čist vazduh, došlo je, jednostavno, do zamora i pada imuniteta", rekao je Tomanović.Tročlano sudsko veće više puta je izražavalo brigu za zdravlje najznačajnijeg haškog optuženika. Sudije su prihvatile predlog lekara da se ublaži ritam suđenja i da se Miloševiću omogući veći broj slobodnih dana za odmor. No uprkos tome, suđenje je prošle nedelje ponovo prekinuto, zbog pogoršanja Miloševićevog zdravstvenog stanja. Predsedavajući sudija Ričard Mej javno je zbog toga izrazio zabrinutost za nastavak procesa. Osim Tužilaštva, koje se juče izjasnilo o načinima nastavka suđenja, očekuje se da će to uskoro učiniti i prijatelji suda. U Hagu još nema potvrde hoće li suđenje Miloševiću biti nastavljeno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.