Izvor: Blic, 20.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo ispituje slučaj lažnog seruma

Tužilaštvo ispituje slučaj lažnog seruma

U našoj zemlji prvi put je otkriven falsifikat jednog ampuliranog leka - 'tetaglobulina', tj. seruma protiv tetanusa. Za proizvodnju takvog leka potrebne su skupe i moderne mašine koje istovremeno prave ampulu, pune je i zatvaraju. Takve mašine koštaju i po nekoliko miliona evra.

Lekovi u ampulama se ne mogu praviti u nekim laboratorijicama, garažama ili radionicama, već je za to potreban daleko veći prostor, što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve elementi koji ukazuju da se ovde radi o velikom projektu, koji je možda zahvatio više zemalja - kaže za 'Blic' Miomir Nikolić, direktor farmaceutske kompanije 'Farmalogist' i potpredsednik Grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije.

Falsifikovani 'imunoglobulin' kupilo je 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ukupno je bilo 28.000 doza ampula, ali je samo 8.500 povučeno sa tržišta, a 19.500 je utrošeno. To ukazuje na činjenicu da se devetnaest i po hiljada građana nije ni zaštitilo od tetanusa iako je primilo serum. Umesto seruma, u ampulama je bila obična destilovana voda.

U Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala MUP Beograd rekli su nam da ispituju ceo slučaj i da su im za sada poznata dva distributera lažnog leka, a da je uvoznik najverovatnije jedna fantomska firma i da je istraga u toku.

U policiji još kažu da su zahtev za ispitivanje celog slučaja od Ministarstva zdravlja dobili 29. jula, a ministar zdravlja Tomica Milosavljević tvrdi da je zahtev policiji upućen 5. maja. Ostaje nejasno šta se događalo od 5. maja do 29. jula i da li je to vreme namerno ostavljeno da se ceo posao oko naplate i skidanja novca sa računa fantomske firme okonča na miru.

Uvoznik leka je fantomska firma, ali kako se zove i gde je registrovana u policiji nisu hteli da nam kažu, jer ističu da je istraga u toku.

Analize 'tetaglobulina' pokazale su da on nije škodljiv za ljude, tako da, kako kažu u policiji, nema elemenata za podizanje krivičnih prijava protiv uvoznika falsifikovanog leka. Međutim, u utorak je MUP -u stigao i zvanični zahtev od tužilaštva za prikupljanje obaveštenja o ovom slučaju.

Ni od Ministarstva zdravlja nismo mogli da saznamo ko je uvoznik falsifikovanog 'imunoglobulina'. Pravdajući se, ministar zdravlja kaže da je to, pošto se radi o kriminalnoj radnji, nadležnost MUP-a Srbije.

U Ministarstvu zdravlja znaju ko je uvoznik falsifikovanog seruma. Navodni uvoznik je prodao, isporučio i naplatio 'lek', što znači da je imao magacin i žiro račun. Zaklanjanje iza fraze da je istraga u toku samo otvara sumnju da je reč o zaštiti nekoga i nečijeg interesa, a ne pacijenata i državne kase.

Kako je uopšte bilo moguće da se falsifikat pojavi na tržištu? U Agenciji za lekove koja je nadležna za izdavanje dozvola za uvoz i registraciju kažu da to od njih niko nije ni tražio, a da se uvoznik poslužio falsifikatom. Falsifikovana je kompletna dokumentacija o kvalitetu i ampule i kutije za pakovanje.

Pakovanje vakcine i serijski broj bio je identičan proizvodu francuske kompanije 'Paster Merije Kono', koja je još 2000. godine prestala da postoji. U neispravnost seruma posumnjala je medicinska sestra kojoj se sadržaj ampule učinio sumnjiv, jer je bio veći od jednog kubika. Međutim, zdravstvene ustanove nisu obavestile pacijente da se nisu adekvatno zaštitili, jer kako je ministar zdravlja rekao, nemoguće je tehnički obavestiti hiljade ljudi. Ali većina je mogla biti obaveštena preko medija, međutim, i takva akcija Ministarstva je izostala.

Naloženo je da zdravstveni radnici pacijentima, kada budu dolazili na kontrolu, sve objasne.

Ali kako su 'Blicu' objasnili epidemiolozi, humani antivirusni 'imunoglobulin' prva je mera zaštite kada se radi o teškim povredama glave, preloma ili uboda na zarđale predmete. On štiti organizam do stvaranja antitela, a serum se često daje u kombinaciji sa vakcinom. Ukoliko se čovek ne zaštiti, može da oboli od tetanusa, a u najgorem slučaju i da umre, jer organizam neće imati vremena da napravi sopstvena antitela.

Bacil tetanusa može da živi u organizmu i do nekoliko godina. S. Todorović - M. Vasović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.