Tužilaštvo će ispitati slučaj Fajzer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo će ispitati slučaj "Fajzer"

BEOGRAD -

Tužilaštvo će ispitati da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka povodom navoda da je američka farmaceutska kompanija "Fajzer" (Pfizer) plaćala lekare u Srbiji kako bi povećala prodaju svojih lekova, rečeno je danas Tanjugu u tužilaštvu.

Američko Ministarstvo pravde tužilo je farmaceutsku kompaniju "Fajzer" i njenu kćerku firmu "Vajet" (Wyeth), zbog sumnje da su platile ukupno 60,2 miliona dolara mita da bi dobile poslove i povećale prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope, objavili su mediji u SAD.

Kako navodi Blumberg, novac je plaćan doktorima i drugim zdravstvenim zvaničnicima u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Rusiji, Kazahstanu i Kini.

Ove dve kompanije su pristale da plate 60,2 miliona dolara kazne da bi se povukle tužbe.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nema saznanja o tome da je farmaceutska kompanija "Fajzer" plaćala lekare u Srbiji kako bi povećala prodaju svojih lekova i da im se nijedan organ u vezi s tim nije obraćao.

Ministarstvo podseća da su Pravilnikom o oglašavanju leka i medicinskog sredstva iz oktobra 2010. godine utvrđeni uslovi pod kojima se obavlja oglašavanje leka, odnosno medicinskog sredstva.

Navedenim Pravilnikom utvrđeno je da stručna javnost, odnosno zdravstveni radnici koji propisuju lekove, ne smeju tražiti niti primati bilo kakvo materijalno ili nematerijalno davanje kao podsticaj za propisivanje, izdavanje, nabavku, odnosno potrošnju lekova.

Kompanija "Fajzer" u Srbiji ima registrovanih oko 106 lekova i predstavništvo te kompanije nikada nije sponzorisalo bilo kakve aktivnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, niti njene stručnjake, rekao je Tanjug portparol ALIMS Aleksandar Tucović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.