Obračunaćemo se sa krupnom korupcijom

Izvor: Politika, 30.Dec.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračunaćemo se sa krupnom korupcijom

Na udaru Specijalnog tužilaštva naći će se državni službenici koje postavlja skupština, vlada, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca

Obračun sa korupcijom biće prvi i najvažniji zadatak Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala u 2010. godini. Kako najavljuje Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, u novoj godini treba očekivati pokretanje postupaka iz nove nadležnosti tog tužilaštva, a pre svih za najteža dela korupcije, u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se pominju iznosi koji prelaze i cifru od 200.000.000 dinara.

– Reč je o krivičnim delima čiji su nosioci službena, lica koja bira, imenuje ili postavlja Narodna skupština, vlada, Visoki savet sudstva ili Državno veće tužilaca. Drugi prioritet ostaje borba protiv ilegalnog prometa narkotika – kaže tužilac Radisavljević.

Nedavno vam je Skupština Srbije ponovo dala poverenje, birajući vas još jednom na funkciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal. Šta smatrate svojim najvećim uspehom?

Smatram da je najveći uspeh u radu Specijalnog tužilaštva u 2010. godini bilo pokretanje krivičnog postupka protiv pripadnika organizovane međunarodne kriminalne grupe od koje je zaplenjena ukupna količina od 2,7 tona kokaina, što je bila ne samo jedna od najvećih zaplena u ovoj godini već i svetska vest.

MUP Srbije uhapsio je više velikih grupa osumnjičenih za trgovinu drogom. Možete li reći da li su time razbijeni vodeći klanovi u prodaji narkotika? Kakva je sada situacija, da li ima manje droge na ulicama?

Akcija pod šifrom „Morava” sprovedena je u saradnji sa redovnim pravosudnim organima. Uhapšeno je više osoba ali niko od njih nije priveden istražnom sudiji Posebnog odeljenja niti su Specijalnom tužilaštvu podnete krivične prijave. Redovna tužilaštva nisu nas informisala da se u pokrenutim krivičnim postupcima došlo do podataka o postojanju elemenata organizovanog kriminala. Mislim da na našim ulicama sada ima manje droge, ali su to i dalje nedopustivo velike količine.

U kojoj je fazi istraga protiv naših državljana uhapšenih u Argentini i Urugvaju zbog prodaje velikih količina narkotika i kako ocenjujete saradnju sa američkim bezbednosnim službama?

Povodom zaplene 2,2 tone kokaina u Urugvaju i oko 500 kilograma u Argentini u ovim zemljama se vodi istraga protiv više državljana zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. Jedan od njih, hrvatski državljanin, Anastazije Martinčić nalazi se u pritvoru u Urugvaju. On je vlasnik broda „Maui” na kome je pronađena ova ogromna količina kokaina. Ostale osobe koje se u pomenutim zemljama dovode u vezu sa pronađenim kokainom nisu dostupne njihovim policijskim i pravosudnim organima.

Povodom istog događaja, po našem zahtevu istražni sudija Posebnog odeljenja doneo je rešenja o sprovođenju istrage protiv 17 osoba. U pritvoru u Srbiji nalazi se osam osoba dok je jedna u ekstradicionom pritvoru u Bosni i Hercegovini.

Možete li da saopštite podatke o postupcima u vezi sa Zakonom o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom. Da li postoje teškoće u utvrđivanju vlasništva nad imovinom osuđenih ili optuženih, odnosno u praćenju tragova novca od kriminala?

Specijalno tužilaštvo je u 2009. godini bilo veoma angažovano na primeni Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Pokrenuto je više finansijskih istraga kojima je obuhvaćeno, prema poslednjim podacima, 205 osoba. Najčešće su to isti ljudi protiv kojih vodimo i krivične postupke ali među njima ima i pravnih sledbenika i trećih lica na koja se vodi nelegalno stečena imovina i to su po pravilu bliski rođaci ili članovi porodica okrivljenih. Tačnu vrednost oduzete imovine utvrdiće Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, ali sigurno je da je reč o više miliona evra. Predmet zaplene su najčešće nekretnine poput porodičnih kuća, stanova, zemljišta, vozila, novca. Prošle nedelje održana su ročišta u Posebnom odeljenju povodom novog zahteva Specijalnog tužilaštva za privremeno oduzimanje još četiri porodične kuće, četiri stana u Beogradu, tri vozila marke BMW i „mercedes” i više od pola miliona evra gotovog novca. Do sada smo u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage, a posebno njenim odeljenjem za organizovani kriminal, uspeli da pronađemo znatnu nezakonito stečenu imovinu.

Da li su pokrenute finansijske istrage protiv osoba protiv kojih se vode krivični postupci, Stanka Subotića, Sretena Jocića, Bogoljuba Karića, Milovana Bojića i drugih?

Tužilaštvo u svakom predmetu procenjuje da li ima osnova za pokretanje finansijske istrage i da li okrivljeni, njihovi pravni sledbenici ili treća lica poseduju imovinu proisteklu iz krivičnog dela. Podatke o osobama protiv kojih vodimo finansijske istrage ne možemo saopštiti dok su one u toku odnosno pre nego što po odluci suda dođe do privremenog ili trajnog oduzimanja imovine.

Podignuta je optužnica za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, a u javnosti se spekuliše da motive i naručioce treba tražiti među osumnjičenima za šverc duvana, protiv kojih je Pukanić trebalo da svedoči u Italiji. Da li je Specijalno tužilaštvo vodilo istragu u ovom pravcu i da li će crnogorski biznismen Ratko Knežević biti pozvan da svedoči?

Jedan od najjačih motiva za ovaj zločin na strani je onih osoba koje je Pukanić svojim tekstovima u „Nacionalu” označio kao nosioce velikog šverca cigareta u Srbiji i drugim zemljama sa prostora bivše Jugoslavije. Još neki podaci ukazuju da mogućeg naručioca treba tražiti među tim ljudima. Na osnovu razgovora koji smo obavili sa Ratkom Kneževićem proizilazi da on nema neposrednih saznanja o ubistvu njegovog prijatelja novinara Ive Pukanića. Međutim, on je izneo dosta podataka o švercu cigareta, organizatorima i načinu na koji je obavljan. Neki od tih podataka su Kneževićeva neposredna saznanja. Zbog toga njegovo svedočenje može najpre biti važno u krivičnim postupcima koje vodimo zbog šverca cigareta, a pre svih u predmetu protiv Stanka Subotića, koga i on označava kao jednog od organizatora ovog posla, što tvrdi i Specijalno tužilaštvo u svojoj optužnici.

Ima li novih informacija o nerasvetljenim zločinima „zemunskog klana”? Jesu li tačna saznanja da Aleksandar Simović želi da postane svedok saradnik u postupku za ubistvo Zorana Vukojevića i druge zločine o kojima je govorio u svojoj odbrani?

Aleksandar Simović ispunjava uslove za dobijanje statusa svedoka saradnika. Ukoliko su njegova saznanja takvog značaja da omogućavaju pokretanje postupaka zbog krivičnih dela koje pominjete, postoji mogućnost da dobije status svedoka saradnika.

Da li Specijalno tužilaštvo radi na hapšenju i procesuiranju osoba osumnjičenih za nasilje na sportskim terenima i za pretnje sudijama i novinarki emisije „Insajder” Brankici Stanković? Smatrate li da je ovde reč o organizovanom kriminalu?

Navijačke grupe predstavljaju ne samo kriminalno-politički već i društveni problem. U Okružnom sudu u Beogradu vode se dva značajna krivična postupka, jedan protiv okrivljenog Uroša Mišića zbog pokušaja ubistva policajca na stadionu, a drugi protiv više osoba zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona. Prema raspoloživim podacima, u pomenutim postupcima nema elemenata organizovanog kriminala, tako da oni nisu u nadležnosti Specijalnog tužilaštva. Poslednje pretnje i uvrede navijača upućene sudijama i novinarki Brankici Stanković treba shvatiti kao pokušaj pritiska i uticaja na državne organe i medije, što predstavlja jednu od karakteristika organizovanog kriminala.

Da li su pojedini pripadnici i vođe navijačkih grupa nedodirljivi za policiju?

Sudeći po broju podnetih krivičnih prijava protiv pojedinih vođa navijača nemam utisak da su oni nedodirljivi za policiju. Broj podnetih prijava nije uvek pravi pokazatelj. Treba videti, koja su i da li su sva dela obuhvaćena krivičnim prijavama, da li su krivične prijave podnete protiv svih učinilaca konkretnog krivičnog dela, koliko su one osnovane i da li su potkrepljene odgovarajućim podacima i dokazima. U javnosti se ove grupe navijača dovode u vezu sa nelegalnom prodajom narkotika, iznudama, reketiranjem vlasnika restorana, kafića.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 31/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obračun sa korupcijom

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 11:55

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je da će prvi i najvažniji zadatak Tužilaštva u 2010. godini biti obračun sa korupcijom. ..Radisavljević je najavio da u novoj godini treba očekivati pokretanje postupaka za najteža dela korupcije..."Reč je o krivičnim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.