Izvor: B92, 09.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: "Ne" za Haradinaja

Hag, Priština -- Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se puštanju na slobodu do početka suđenja Ramuša Haradinaja.

Bivši lider OVK i premijer Kosova jedan je od optuženih za ratne zločine nad Srbima, nealbancima i nelojalnim Albancima u proleće 1998. Tužilaštvo je ocenilo da uprkos Haradinajevoj predaji i garancijama koje je za njega ponudio UNMIK, nema dovoljno dokaza da je UNMIK sposoban da uhapsi i u Hag vrati Haradinaja, ako to bude potrebno.

U podnesku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše i da se ne može zaključiti da privremeno oslobađanje Haradinaja ne bi predstavljalo opasnost za svedoke i žrtve na Kosovu.

Ta odluka se u Prištini različito komentariše. Profesor Pravnog fakulteta u Prištini i stručnjak Međunarodnog krivičnog prava Ismet Saljihu, smatra da Tužilaštvo ima pravo na takvu odluku, koja, međutim, prema njegovim rečima, nije definitivna: "Tužilaštvo Haškog tribunala kao jedna od strana u sudskom procesu protiv Haradinaja ima pravo da iznese svoj stav povodom zahteva odbrane za njegovo puštanje na slobodu." Saljihu je za Betu istakao kako je ipak Sudsko veće sudije Bonomija ono koje će doneti definitivnu odluku povodom Haradinajevog zahteva.

Vlada Kosova još nije reagovala, a rukovodilac vladinog komiteta za podršku bivšem premijeru i ministar za energetiku i rudarstvo Ethem Čeku, rekao je da nema komentara na stav Tužilaštva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.