Tužilaštvo Crne Gore traži skidanje imuniteta

Izvor: VOA, 04.Nov.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo Crne Gore traži skidanje imuniteta

Nakon nedavnih demonstracija opozicionog Demokratskog fronta u kojima je bilo nereda i povrijedjenih, crnogorsko Tužilaštvo podnijelo je Skupštini zahtjev za skidanje imuniteta trojici poslanika te grupacije.

Tužilaštvo je danas saslušavalo pripadnike specijalne policije zbog mogućeg prekoračenja ovlašćenja.

O zahtjevu Tužilaštva da se trojici lidera DF-a Andriji Mandiću, Slavenu Radunoviću i Milanu Kneževiću skine poslanički imunitet, Skupština će >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << odlučivati nakon što parlament od Tužilaštva dobije dodatno obrazloženje kako bi poslanici imali više elemenata za valjano zaključivanje. Obrazloženje zahtjeva Tužilaštva, zatražio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

No, jedan od lidera Fronta Andrija Mandić izričit je da se poslanici Demokratskog fronta neće pozvati na imunitet, niti će im ta ustavna odredba biti bilo kakva linija odbrane protiv “autokratske vlasti”.

On je istakao da je „samo naivne mogla da iznenadi namjera Mila Đukanovića da nas procesuira i tako pokuša da zaplaši naše pristalice, kao i druge slobodne građane koji su se okupili na protestima tražeći da se zaustavi krađa izbora“. Dodao je da nema povjerenja u crnogorsko pravosuđe.

Mandić je rekao da nema nikakve potrebe da predsjednik parlamenta Krivokapić, traži dodatna pojašnjenja, kao i da svi znaju da „to nema veze sa njima, već se radi o izvršenju naredbe crnogorskog diktatora“.

Prethodno, premijer Milo Đukanović najavio je da će organizatori demonstracija koje su prerasle u rušilačke, moraju odgovarati pred Zakonom:

“Nasilne proteste i njihove organizatore osudila je ne samo većinska javnost Crne Gore, već i naši međunarodni partneri.

Podržavam stav svih koji se zalažu za racionalnu analizu proteklih događaja i beskompromisan tretman u zakonskim okvirima, bez obzira ko su počinioci nezakonitih radnji ili eventualnog prekoračenja ovlašćenja”, rekao je premijer.

Da će biti odgovornosti i zbog prekoračenja ovlašćenja policije, posebno zbog brutalnog prebijanja građanina Milorada Martinovića, nagovijestilo je Tužilaštvo koje je najprije saslušalo komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Radosava Lješkovića. On je juče Tužilaštvu predao spisak sa imenima svih specijalaca koji su bili na dužnosti u noći kada je održan protest Demokratskog fronta 24. oktobra u Podgorici, iako je od njega traženo da dostavi samo spisak specijalaca koji su pretukli Martinovića.

Tužilaštvo je danas počelo ispitivanje osam službenika specijalne policije, a saslušanja ostalih, (ima ih 55), biće nastavljeno narednih dana. Za to vrijeme, NVO, mediji i političke partije ponašanje Lješkovića ocjenjuju kao opstrukciju pravde.

Dodajmo da će se novi, veliki protestni miting u organizaciji Demokratskog fronta najvjerovatnije održati krajem novembra u Podgorici, saznaju mediji.

List “Pobjeda” piše da je ključni cilj da veliki miting bude održan uoči odluke ministara inostranih poslova država članica NATO-a u Briselu 1. decembra kada bi trebalo da bude donijeta odluka o pozivu Crnoj Gori.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.