Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Doživotni zatvor Martiću

Beograd -- Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Milana Martića.

Tužilaštvo smatra da je Martić kriv po 19 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Martić je, kao bivši predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u RSK između 1991. i 1994, kao i za raketne napade na Zagreb u maju 1995.

U završnoj reči na suđenju Martiću, tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolin Blek kazao je da je dokazao da je Martićevu krivicu po svim tačkama optužnice.

Tužilac Blek naglasio je da je tokom suđenja, koje je počelo 13. decembra 2005. godine, dokazao da je Martić bio učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo etničko čišćenje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH koje bi

zatim bile uključene u novu srpsku državu.

"Činjenice utvrđene u ovom predmetu opravdavaju izricanje najteže kazne", rekao je Blek, tvrdeći da je dokazana Martićeva odgovornost po svih 19 tačaka optužnice.

Martiću je suđeno po optužnici za progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana dela, okrutno postupanje, deportacije i prisilno premeštanje stanovništva, zatim bezobzirno razaranje naselja i pljačku imovine nesrba u RSK i Cazinskoj krajini.

Po rečima tužioca Bleka, Martić je odgovoran i za nezakonite napade na civile, ubistva, nehumana dela i okrutno postupanje prema civilima u Zagrebu čiji je centar dva puta, 2. i 3. maja 1995. napao raketama. U tim napadima poginulo je šest, a ranjeno više od 200 civila.

Martić se dobrovoljno predao Tribunalu u maju 2002. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom odbacio je krivicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.