Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuži otmičare

BEOGRAD - Branilac Radovana Karadžića, advokat Svetozar Vujačić podneo je krivičnu prijavu protiv trojice NN lica koji su, kako tvrdi, kidnapovali bivšeg predsednika Republike Srpske, 18. jula u Beogradu.

- Zameniku tužioca za ratne zločine Dragoljubu Stankoviću predao sam krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog otmice i nezakonitog držanja Radovana Karadžića od 18. do 21. jula - rekao je ispred Specijalnog suda advokat Vujačić:

- Radovan je od mene tražio da odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podnesem krivičnu prijavu protiv tih, njemu nepoznatih ljudi koji su ga kidnapovali u večernjim satima, u petak, na autobuskoj stanici blizu Batajnice kod naselja 13. maj. Mi za te navode od danas imamo i trojicu svedoka, koji su se sami javili u toku dana. Oni su bili putnici u tom autobusu i svemu tome su prisustvovali. Sada je na MUP-u to da proveri.

Prema verziji koju je Karadžić, kako tvrdi advokat, ispričao istražnom sudiji, optuženi je sedeo u autobusu 73 i čitao knjigu, kada su mu prišla nepoznata trojica, legitimisali ga i navukli mu kapu na glavu i smestili ga, u neko, najverovatnije službeno vozilo. Tokom vožnje koja je trajala dvadesetak minuta primetio je da se kreće uzbrdicom, a potom se našao u sobi koju je opisao kao „tri sa dva“ u kojoj su ga držali od petka do ponedeljka.

Karadžić je navodno rekao da se sav razgovor sveo na pitanja da li bi želeo da nešto pojede ili popije, što je on odbijao, a imao je pristup i toaletu. Trećeg dana je ponovo vezanih očiju odveden vozilom, kako se navodno priseća, nizbrdo i isporučen istražnom sudiji.

Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom Rasim LJajić nisu odali mnogo detalja o hapšenju, ali su izričiti da je Karadžić uhvaćen u ponedeljak.

Na dodatna pitanja novinara da li su istiniti navodi beogradskih medija da je „odmetnuti deo BIA“ još u četvrtak preko posrednika javio Karadžiću da više ne uživa njihovu zaštitu, posle čega je, svega 24 sata kasnije - uhapšen.

- Ne znam to ... Ja sam samo advokat... To su njihova prepucavanja... DSS i SPS... - nepovezano je odgovorio Vujačić.

Тужити Тадића и БИА. И тражити дебелу одштету због нелегалног хапшења. Тужити лично Тадића, јер он није, као председник "државе", учинио да се Закони те "државе" поштују, а знао је да се крше. И узети му оних 6 милиона евра што је узео. Ништа тужба против нн лица.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.