Tuži Poljsku zbog pokušaja silovanja

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuži Poljsku zbog pokušaja silovanja

Zbog navodnog pokušaja silovanja američki biznismen Judžin Fiš tužio je sudu u Njujorku Poljsku i njene najviše zvaničnike. Poljski diplomatski izvori očekuju da će tužba biti odbijena kao neosnovana, tim pre što je Fiš stari znanac američkih sudova.

Američki biznismen Judžin Fiš  tužio je sudu u Njujorku državu Poljsku, njenog predsednika Leha Kačinjskog, bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog i bivšu šeficu diplomatije Anu Fotiga za to što su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodno pokušala da ga siluju dvojica poljskih diplomata, javljaju poljski mediji

Glavni optuženi je šef biroa poljske ekonomske kancelarije u Njujorku i još jedan neimenovani poljski diplomata u SAD a biznismen Judžin Fiš traži od njih odštetu zato što su navodno pokušali da ga siluju tokom poslovnih razgovora 2006. godine.

Državu Poljsku i njene tadašnje najviše zvaničnike Fiš je tužio sudu zato što nisu preduzeli ništa da se slučaj reši.

Seks afera, pa još homoseksualna, bila bi neviđeni skandal u poljskoj diplomatiji, međutim američko federalno Tužilaštvo nije našlo nikakvih elemenata eventualnog krivičnog dela, što bi bilo silovanje, te Fiš vodi samo građansku parnicu da dobije odštetu.

"Pravni sistem u SAD je takav da omogućava svakom fizičkom licu tužbu u bilo kojoj stvari, čak i kada ona uopšte nije zasnovana na dokazima. Isključivo je pravo suda da spor reši", reagovala je poljska ambasada u Vašingtonu.

Poljski diplomatski izvori očekuju da će tužba biti odbijena kao neosnovana, tim pre što je Fiš stari znanac američkih sudova, jer se svako malo sa nekim sudi za odštetu.

Najnovije je izgubio spor sa gradom Njujorkom i njegovom policijom koje je tužio da krše njegova građanska prava, navodi u novom broju poljski nedeljnik "Njusvik".

Tužba protiv Poljske mogla bi takođe da pokrene lavinu sličnih građanskih parnica protiv američkih diplomata u celom svetu i zahteva da SAD plaća visoke odštete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.