Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe radnika zakočile prodaju

Tužbe radnika zakočile prodaju

PARAĆIN - Posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa bugarskim 'Rubinom' o prodaji gotovo kompletnog kapitala Srpske fabrike stakla u Paraćinu, to preduzeće našlo se pred dilemom - stečaj ili privatizacija. Ugovor sa 'Rubinom' stupiće na snagu onog trenutka kada bude rešene tužbe za dug od 3.000.000 do 7.500.000 evra po raznim osnovama prema više od 3.500 bivših i sadašnjih radnika. Rok za rešenje duga je 45 dana, ili će ugovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti raskinut.

Pregovori sa pravnim zastupnicima radnika počeli su odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora. Vlada Srbije je ponudila milion evra.

- Ministarstvo privrede je uputilo nepristojnu ponudu radnicima da umanje svoja potraživanja i da bude isplaćeno od 30 do 40 odsto od glavnice. Ako se to ne prihvati, zapretili su uvođenjem stečaja u preduzeće. Traže da potraživanja umanjimo 10 puta. Imajući u vidu da sporovi traju već nekoliko godina nagomilane su kamate, sudski troškovi i troškovi advokata. Niko ne želi da oprosti dug, a naročito bivši radnici nisu raspoloženi za takvu nagodbu - kaže radnik Staklare koji je želeo da ostane anoniman.

Od 400 miliona dinara predviđenih za socijalni program, Staklara je za odlazak 1.200 radnika isplatila 280 miliona. Radnici koji su tužili preduzeće navode da država, ukoliko ne želi da joj propadne taj uloženi novac, treba da poveća ponudu bar za još 1.500.000 do 2.000.000 evra za isplatu dugova po tužbama radnika. Bivši radnik Staklare Miodrag Cankić, koji je inicirao namirenje dugova radnika, ističe da je ponuđena nagodba Vladi Srbije.

- Neka nam za dugove daju akcije NIS, EPS ili nekog drugog javnog preduzeća i prihvatićemo da povučemo tužbe. Druga ponuda je da raskinu ugovor sa 'Rubinom’’ i da akcije podele radnicima, da formiramo organe upravljanja i da radimo, te da nam daju grejs period za otplatu dugova. Privatizacija nije dobra, jer će se Staklara ugasiti. Nije svejedno da li žemo je ugasiti mi ili Bugari. Zašto nije prihvaćena ponuda grčke 'Jule', koja je tražila iste uslove kao i Bugari i nudila investicioni program od 35 miliona evra - objašnjava Cankić.

redsednik Samostalnog sindikata Staklare Živojin Matejić privatizaciju preduzeća ocenjuje kao pozitivnu. On navodi da je savetnik ministra privrede Bogdan Petrović rekao da kupac ima nameru da investira duplo više od potpisanog investicionog programa, te da je prihvatio dugove preduzeća od 50 miliona evra.

- Očekujemo da Staklara bude za nekoliko godina savremena fabrika i da počnemo da zapošljavamo nove radnike. Bugari su predložili investicioni program za pogone za ambalažno i mašinsko staklo, dok, zbog nepoznavanja rada, za pogon ručnog trgovačkog nisu dali ponudu. U tom delu imamo nevericu, ali trudićemo se da ih razuverimo. Predviđen je rast zarada i njihovo kvartalno usklađivanje sa rastom troškova života. Zatim mogućnost davanja povoljnih stambenih kredita i očuvanje Sportskog društva 'SFS - Borac'. Sve to pada u vodu ako radnici ne povuku tužbe i preduzeće je sada talac tih tužbi. Iz stečaja radnici neće naplatiti dugove, jer će njihovi dugovi biti u četvrtoj kategoriji, a poverioci iz te katogorije se nikada nisu naplatili - ističe Matejić.

I. Ivković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.