Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe protiv Mladenovčana za neplaćanje neispravne česmovače

Zbog prekomernih koncentracija gvožđa, nitrita, mangana amonijaka i bakterija, sanitarna inspekcija je u januaru 2013. zabranila za piće vodu iz mladenovačkog vodovoda. – Voda iz privatnih bunara još gora od one koja se distribuira cevovodom

Voda iz mladenovačkog vodovoda po nalogu sanitarne inspekcije već godinu dana je zabranjena za piće, ali to korisnike usluga lokalnog JKP „Vodovod” ne abolira od plaćanja računa.

U to će se narednih dana uveriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žitelji Mladenovca, kojima ovo komunalno preduzeće sprema tužbe zbog neizmirenih dugova, koje su pojedinci počeli da gomilaju mnogo pre nego što su sanitarci izrekli „presudu”. Jer, kako tvrde, voda koja do njihovih domova stiže cevima godinama nije za piće, a kamoli za plaćanje.

Prema rečima Milana Kićanovića, potpredsednika MZ „Drapšin” čak 40 odsto žitelja te mesne zajednice iz revolta što je česmovača lošeg kvaliteta ne izmiruje obaveze prema mladenovačkom vodovodnom preduzeću.

Vodoprivredni inženjer Predrag Sineljščikov, meštanin sela Kovačevac, ne krije da četiri godine ne plaća vodu, a tvrdi da ga u toj „građanskoj neposlušnosti” sledi i većina komšija. 

– Krajem januara iz slavina u Kovačevcu tekla je voda boje zemlje. Onda se izbistri na nekoliko dana, pa nanovo. I tako godinama. A kada je sanitarna inspekcija pre 14 meseci zabranila za piće našu  česmovaču, ni meni ni komšijama uz račun nije došlo obaveštenje o tome. Čuo sam da je direktor JKP „Mladenovac” na lokalnoj televiziji obavestio građane da je voda neispravna za piće, ali ja taj kanal ne hvatam i nigde tu informaciju nisam zvanično čuo. Vodu iz slavina piju čak i deca po seoskim školama, a ona je puna amonijaka, mangana, bakterija. Nema kome se nisam obraćao i upozoravao, ali umesto odgovora jedino stižu mesečni računi – ističe Sineljščikov. 

Dobrica Vićovac, direktor JKP „Mladenovac”, u okviru koga posluje „Vodovod”, negira da podatke o kvalitetu vode kriju od korisnika.

– Voda iz vodovoda ispravna je prema poslednjim nalazima Gradskog zavoda za javno zdravlje, a kad god nije bila, o tome smo slali posebna obaveštenja na adrese građana – ističe Vićovac.

Gordana Damjanović, direktorka mladenovačkog „Vodovoda”, kaže da da jedva čekaju priključenje njihove mreže na fabriku vode u Makišu.

– Vodu crpimo sa 200 metara dubine, pošto su površinske jako zagađene. Ponekad se dogodi da do korisnika stiže voda u kojoj je prekoračen sadržaj gvožđa i mangana, zbog čega je sanitarna inspekcija izrekla zabranu njenog korišćenja za piće, a građanima poslali obaveštenje o tome. Ubacivana su u sandučiće, ali negde se događalo da su sandučići loši, pa neko dobije obaveštenje, a neko ne. Gradski zavod za javno zdravlje obavlja kontrolu dva puta mesečno i poslednji rezultati pokazuju da je voda ispravna, ali to se stalno menja. Zato zabrana korišćenja nije opozvana, a smatram da bi građane dodatno zbunilo kada bi ih na svakih petnaest dana obaveštavali o stanju vode. U svakom slučaju, privatni bunari nisu alternativa, jer je voda u njima mnogo gora od one koju distribuira „Vodovod” – kaže direktorka Damjanović.

Inače, cena pijaće vode za potrošače u Mladenovcu je, u skladu sa odlukom lokalne skupštine, niža od tehničke. Košta 46 dinara po metru kubnom, dok je ekonomska cena 120 dinara.

Sanitarna inspekcija: zabrana i dalje na snazi

Dr Radosav Mitrović, šef beogradskog odseka sanitarne inspekcije, ističe da kontrole ispravnosti vode za piće iz vodovoda u Mladenovcu na 15 dana obavlja Gradski zavod za javno zdravlje. Oni su krajem 2012. konstatovali da su uzorci iz rezervoara Vlaška i iz česme u zgradi vodovoda fizičko hemijski neispravni.

Osim što je bila mutna, u vodi su povećane koncentracije gvožđa, nitrita i mangana. Zato je sanitarni inspektor zabranio njeno korišćenje za piće.

Mitrović ističe da su zbog velike neispravnosti uzoraka vode angažovali i stručnjake iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut”, koji su obavili takozvanu superanalizu. Posle nje sanitarna inspekcija je od 12. decembra 2012. zabranila za piće vodu iz dela grada gde se nalazi banja „Selters”, zbog povećane koncentracije amonijaka i nitrita.

Zbog nedozvoljenog procenta gvožđa i mangana, od 10. januara 2013. zabranjena je i voda sa rezervoara „Brestovica” u selu Kovačevac, rezervoara Mladenovac 1, gde je u vodi bilo previše amonijaka, ali i Mladenovac 2, gde voda nije bila bakteriološki ispravna.

– Posle januara 2013. sanitarna inspekcija nije imala potrebu da uzima uzorke, pošto Gradski zavod to redovno radi. Pošto se ništa značajno nije promenilo, izrečene zabrane i dalje su na snazi – istakao je dr Mitrović.

D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 09/03/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.