Tužba zbog maskote Univerzijade?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog maskote Univerzijade?

BEOGRAD - Vlasnik ateljea "Forsa" Ranko Savčić, koji je naveo da je idejni tvorac prve maskote beogradske Univerzijade, vrapca Živka, najavio je danas da će tužiti preduzeće "Univerzijada 2009" zbog povrede autorskih prava.

On je u izjavi Tanjugu kazao da će uputiti upozorenje Međunarodnoj federaciji univerzitetskog sporta (FISU), ali i sponzorima koji su "ušli u ugovorni odnos bez pravnog osnova".

Uz obrazloženje da su dobijali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primedbe na izgled maskote, preduzeće "Univerzijade" je "prepravilo" vrapca, kazao je Savčić i dodao da je o redizajniranju maskote saznao krajem januara.

On je pojasnio da je do 1. februara radio kao umetnicki direktor u tom preduzeću, ali da ga niko nije obavestio o izmeni maskote.

Kako je naveo Savčić, preduzeće "Univerzijada 2009" promenilo je izgled maskote zato što je od predstavnika tog preduzeća tražio da se "završi priča" oko prenosa autorskih prava.

"Posle razgovora 11. decembra prošle godine, predstavnici preduzeća rekli su da će doneti predlog ugovora između Univerzijade i ateljea 'Forsa', kao i da će predložiti način na koji ću biti obeštećen", kazao je on.

Savčić je napomenuo da je Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu predao zahtev za patentnu zaštitu maskote i znaka beogradske Univerzijade, kao i da je dobio obaveštenje da će do 15. januara dobiti patentne isprave za oba broja.

Prema njegovim rečima, 20. januara je obavešten da je Zavod za intelektualnu svojinu dobio tužbu od Trgovinskog suda, kojom ga firma "Univerzijada 2009" tuži i traži da se upiše kao vlasnik oba patentna broja.

Savčić je dodao da ga je preduzeće "Univerzijada 2009" tužilo Trgovinskom sudu za nekorektno poslovanje uz zahtev da se zaustavi proces patentne zaštite i da se oni upišu kao vlasnici oba patentna broja, maskote i znaka.

Univerzitetski savez Srbije i Crne Gore polovinom 2004. godine angažovao je Savčića da uradi predloge za maskotu i znak kada je predavana kandidatura Beograda za organizaciju 25. Letnjih univerzitetskih igara.

Atelje "Forsa" poslao je tri predloga za znak i jedan za maskotu, a prema rečima Savčića da nije bilo konkursa saznao je tek posle godinu i po dana.

Preduzeće "Univerzijada Beograd 2009" odrzaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će, kako je najavljeno saopštiti informacioje o napretku priprema, pojedinosti o novoj maskoti i konkursu za njeno ime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.