Tužba zbog haranja civilizacije

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog "haranja civilizacije"

Vlasti u Peruu najavile tužbu protiv Švedske zbog, kako su naveli, haranja civilizacije. U muzeju u Geteborgu izložene tkanine kulture Parakas koje su stare više od dve hiljade godina.

Peru će tužiti švedski grad Geteborg zbog "saučesništva u krađi" tekstila, koji, kako navode peruanske vlasti, potiču iz južnog Perua i pripadale su kulturi Parakasa.

Tkanine, stare više od dve hiljade godina, izložene su na izložbi u Muzeju svetske kulture u tom švedskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradu.

Predsednik Perua Alan Garsija rekao je da ta zemlja traži da mu se vrati više od 100 živopisnih tkanina koji su pripadili kulturi Parakas. 

Parakas kultura cvetala je na južnoj obali Perua u periodu od 100. godine pre nove ere do 200. nove ere, ali se o njoj skoro ništa nije znalo sve do početaka arheoloških iskopavanja dvadesetih godina prošlog veka.

"Imamo pravo na pravnu akciju na međunarodnom nivou, kroz Interpol i imamo pravo da tražimo hapšenje saučesnika u ovom haranju civilizacije", izneo je Garsija.

Na vebsajtu švedskog muzeja se navodi da su velike količine Parakas tkanina prokrijumčarene iz Perua i ilegalno izvezene u muzeje i privatne kolekcije širom sveta tokom 1930. godine.

Stotinak njih je prokrijumčareno u Švedsku i dato etnografskom odeljenju muzeja u Geteborgu.

Grad u svom posedu ima 89 tkanina koje su izložene od 2008. godine. Švedska je vratila u maju prošle godine 33 prekolumbovske tkanine Peruu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Peru će tužiti Švedsku zbog krađe arheoloških nalaza

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2011

LIMA - Peru će tužiti švedski grad Geteborg zbog toga što je bio saučesnik u krađi prekolumbovskih tekstila sa izložbe u njihovom muzeju, izjavio je predsjednik Perua Alan Garsija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.