Tužba za genocid? Razumem zašto ćuti Plenković VIDEO

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 11:38

Tužba za genocid? "Razumem zašto ćuti Plenković" VIDEO

Beograd -- Beograd nije kriv za prekid dijaloga, tvrdi Dušan Janjić predsednik Foruma za etničke odnose, kao i da je najava tužbe za genocid u najmanju ruku - neosnovana.

Kako je rekao Janjić, očekuje da pregovori budu otkazani, ali naglašava da Beograd nije kriv za prekid istih.

"Jasno je da će biti otkazani zato što nisu spremni. Zato što nije spreman Lajčak, a nije ubedio ni Kurtija, Kurti sigurno nije spreman. I to iz dva razloga. Prvi je njegovo ubeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da to treba da se vodi po potpuno drugim pravilima nego što je dosad vođeno, njegovo ubeđenje je da ne treba da se vode razgovori o normalizaciji nego razgovori o međusobnom priznanju, a to je potpuno drugi kvaliteta. A drugi je kada se tek oformi vlada, vi niste još ovladali aparatom, jer jedno je biti opozicija, a sasvim je drugo voditi pregovore. Što se Beograda tiče vidimo da je spreman, a ne znam gde bi Beograd ni žurio", rekao je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

"Ne vidim zašto bi Beograd prihvatio na sebe odgovornost za ceo dijalog jer nije ni kriv za prekid , ovaj prekid je još uvek rezultat one odluke vlade Haradinaja da se uvedu takse, a onda je došao Kurti pa nije ukinuo takse, nego ih je suspendovao i on i dalje misli da može da vodi politiku reciprociteta, a dijalog ne može da počiva na reciprocitetu", kaže Janjić.

Srbija pregovorima pristupa konstruktivno, ali sa druge strane nema takvog pristupa.

"Koncept Srbije kada je u pitanju dijalog je vrlo konstruktivan i to su uvideli i Vašington i Brisel i svi na globanom niovu, a to je uspostavljanje slobodnog protoka roba, ljudi i kapitala. Kosovski Albanci nisu više u situaciji da međunarodna zajednica zažmuri na njihove poteze", objašnjava Vladimir Marković, narodni poslanik Srpske napredne stranke.

On je još jednom napomenuo šta je osnovni cilj Srbije.

"Srbija želi kompromisno rešenje. Mi moramo da učinimo da život na Kosovu i Metohiji bude normalan, da Srbi na KiM imaju bezbednost, da mogu normano da funkcionišu, da rade", kaže Marković.

Na pitanje zašto se na samitu Procesa Brdo Brioni ćutalo na najavu Vjose Osmani da će podneti tužbu za genocid protiv Srbije, Janjić je direktno odgovorio.

"Razumem zašto ćuti Plenković jer je on već rekao svoje, da je to nemoguće i besmisleno. Pretpostavljam da mu je neprijatno da sluša. To je jedan zahtev koji je prisutan već neko vreme, a zanemaruje se da je Haški tribunal sudio za ratne zločine. Da je bilo genocida, bilo bi tako kvalifikovano. Osim toga, oni gube podršku partnera jer nema spora da je jedan od interesa NATO i zemalja Zapada da naprave državu i sada vi njima reći da je ta akcija koju su oni vodili bila neuspešna, da nije bila ono što se reklo, sprečavanje genocida, to znači da im direktno pljujete u lice", rekao je Janjić.

"Problem je u tome što tamo nema ni političke volje ni političkog znanja i zbog toga dolazi do zastoja u dijalogu. Nama ne odgovara zastoj jer mi želimo rešenja", rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.