Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv Srbije za Kukuroviće

Beograd -- Država Srbije tužena je zbog odgovornosti države za ubistvo Uzeira Bulutovića u selu Kukurovići 1993.

Fond za humanitarno pravo saopštio je da je, u ime Zehre Omerović, Ismeta Bulutovića i Hanefije Bulutovića, podneo tužbu zbog odgovornosti države za ubistvo njihovog oca. U saopštenju se podseća da je na selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno muslimanskim stanovništvom, 18. februara 1993. izvršen pešadijski i minobacački napad iz tri logora Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jugoslavije koja su se nalazila oko sela.

Meštani, među kojima je bilo i dece, pobegli su kroz šume prema Pljevljima i Priboju, a dva dana kasnije, nekoliko meštana se vratilo u Kukuroviće kako bi proverili u kakvom je stanju njihova imovina.

Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku, a u spaljenim kućama su pronašli unakažene leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo.

Istražni sudija izvršio je uviđaj, ali posle toga nadležni organi nisu saslušali nijednog meštanina Kukurovića, niti su sproveli neku drugu istražnu radnju u cilju otkrivanja počinilaca ovog zločina, navedeno je u saopštenju.

Fond je pozvao državne organe u Srbiji da prihvate preporuku iz Rezolucije Generalne skupštine UN od 16. decembra 2005. da, u skladu sa obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu, obezbede reparacije žrtvama za postupanje ili propuste koji se mogu pripisati državi.

Fond je u oktobru 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv N.N. pripadnika Užičkog korpusa VJ. Četiri dana kasnije, tužilaštvo u Užicu obavestilo je FHP da je predmet prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine.

Pre podnošenja tužbe Fond se obratio i Republičkom javnom pravobranilaštvu radi sklapanja poravnanja sa Republikom Srbijom, ali na ovaj zahtev nije dobio ni formalan odgovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.