Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tužba pala na dokumentima CIA"

Hag -- Srbija mora da pokaže svoju moralnu snagu i izrazi žaljenje za žrtvama Srebrenice, kaže Radoslav Stojanović.

"Kao što znate, neki su protiv toga. Ispunićemo svoj moralni dug ako nađemo odgovarajuće rešenje koje će ukazati i na put kojim treba da idemo", rekao je ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović za "Politiku".

Na pitanje sta je presudno uticalo na Međunarodni sud pravde pri donošenju oslobađajuće presude za genocid, pravni zastupnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije u ovom procesu je odgovorio da je "najsnažniji argument bio da ne može Srbija da se osudi za genocid jer je čak 80 odsto mladića odbilo da se odazove mobilizaciji na koju je pozivao Slobodan Milošević".

"Zamislite da je milion vojnika iz Srbije krenulo na Sarajevo ili na Zagreb. Šta bi se onda desilo? Narod Srbije u tome nije učestvovao i ne može ni da strada. Istina, tužba BiH, govorili su njeni zastupnici, ne krivi srpski narod. Ali, ako vi osudite državu, a država je dom toga naroda, onda ste osudili i narod", rekao je Stojanović.

On smatra da je to bio najteži proces u istoriji Međunarodnog suda pravde, kao i da se na taj Sud ne može uticati politički, ali da je Sud svestan političkih posledica koje ostavlja njegova presuda.

Stojanović je rekao i da se srpska strana u ovom postupku, tokom odbrane, pozivala, na primer na izvore CIA koji ne ostavljaju sumnju i da je optužba srušena upravo tim dokumentima CIA.

"Dva toma dokumenata CIA objavljena su 2004. a dobio sam ih 2005. godine i ustanovio da nam 70 odsto tih dokumenata baš ide u prilog", rekao je Stojanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.