Izvor: B92, 09.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba Srebreničana protiv UN

Njujork -- Ujedinjene nacije su se pozvale na imunitet povodom tužbe osoba koje su preživele masakr u Srebrenici 1995.

Svetska organizacija je ipak naglasila da je rešena da pomogne žrtvama, javlja AP. Nekoliko hiljada ljudi je podnelo tužbu protiv UN i holandske vlade, jer nisu zaštitile civile u Srebrenici kada je 1995. godine Vojska Republike Srpske zauzela taj grad, proglašen za zaštićenu zonu.

Predstavnica za medije UN Meri Okabe je izjavila da je svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacija primila dokumenta vezana za tužbu.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun se pridružuje zahtevu preživelih da se odgovorni nađu pred sudom i međunarodna zajednica ne bi trebalo da bude mirna sve dok ne budu uhapšeni bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i nekadašnji komandant VRS Ratko Mladić, rekla je Meri Okabe.

Ona je izjavila da svetska organizacija ima imunitet što se tiče tužbi, na osnovu Konvencije o privilegijama i imunitetu UN.

To ne umanjuje rešenost UN da pomogne ljudima iz Srebrenice povodom te tragedije, izjavila je Meri Okabe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.