Tutanj moćnih mašina

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tutanj moćnih mašina

Deo najbržeg svetskog cirkusa na svetu protutnjao je juče novobeogradskim ulicama. Nekoliko hiljada okupljenih Beograđana smrzavalo se ispred „Ekspo centra" dok bolidi od 600 konjskih snaga nisu izašli na improvizovanu stazu u Trećem bulevaru, gde je po prvi put održana revijalna trka bolida Formule 3000. Moćno režanje motora zagrejalo je srca okupljenih, palilo alarme parkiranih automobila i razbudilo uspavane Beograđane u okolnim zgradama.

Hiljade Beograđana došli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da bi videli bolide „Eruza", „Renoa", „Nisana" i „Lole" koje su nekada vozili čuveni Mihael Šumaher, Rubens Barikelo, Đankarlo Fizikela pre nego što su postali vozači Formule 1. Staza dugačka 1.800 metara u Trećem bulevaru i Ulici španskih boraca bila je dovoljna da vozači pokažu svoje umeće. Bolid „Lola" sa Kosfortovim motorom bio je pod kontrolom jedne žene. Prelepa Sabrina Hungerbilen (25) iz Švajcarske pokazala je da muškarci nisu bolji vozači od žena.

Stazu dugačku 1.800 metara, koja je bila ograđena metalnom ogradom savladala je za oko 70 sekundi.

- Formulu vozim od osme godine, a trke sam zavolela pored oca koji je imao malu auto-radionicu u kući. Drago mi je što je ovoliko ljudi došlo da nas vidi - kaže Sabrina, koja je inače 2006. godine osvojila prvo meto u Inter seriji formule BMW.

Bolidi su se u proseku kretali brzinom 250 kilometara na sat, što su do tada mnogi Beograđani gledali samo na televiziji.

Beogradskih minus pet pretvorilo se u plus četrdeset dok su motori zavijali novobeogradskim ulicama. Mnogi stanari čuvene zgrade „Televizorke" prekinuli su nedeljni ručak i izašli su na terase. U publici je bio i šampion Srbije u kartingu u kategoriji do 12 godina Petar Jelić:

- Jedva sam čekao da ovo vidim uživo. Vozim karting od devete godine, a idoli su mi Kimi Raikonen i Felipe Masa. Nadam se da ću jednog dana biti kao oni!

Organizatori ovog spektakla bili su Auto-moto klub Partizana, Skupština Beograda i Ministarstvo za sport. Za volanom „Futrou Erouza" bio je Britanac Toni Hansford, „Reno Dalara" vozio je Peter Milavec, a „Reno Nisan" Volfgang Prandl, obojica iz Austrije. Svi učesnici dobili su statue beogradskog pobednika, a u trci nije bilo pobednika.

Izložba

U Beograd je stigao i bolid „Ferarija", koji je nekada vozio Mihael Šumaher, bolid „Džordana" za čijim volanom je sedeo Đankarlo Fizikela i drugi. Oni ipak nisu jurili ulicama, ali će od 20. do 24. februara mamiti poglede Beograđana u „Ekspo centru" gde će biti održan sajam sportskih automobila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.