Tusk krenuo u obračun; Ovo je anarhija

Izvor: B92, 21.Dec.2023, 13:52

Tusk krenuo u obračun; "Ovo je anarhija"

Nova poljska vlada koju prevodi premijer Donald Tusk sprovodi reforme državnih medija koji su slični "anarhiji", izjavio predsednik te zemlje Andžej Duda.

Kako navodi Rojters, porasle su napetosti između Dude i nove proevropske Tuskove vlade, koja u sredu isključila javni kanal za vesti sa etra i otpustila rukovodioce državnih medija u cilju, kako je objašnjeno, vraćanja nepristrasnosti.

Državni mediji, uključujući kanal TVP Info, bili su optuženi da su pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodnom vlasti postali sredstva za nacionalističku propagandu partije Pravo i pravda (PiS), čiji je Duda bio saveznik.

Predsednik Poljske je za privatni radio Zet izjavio da je ta iznenadna promena predstavlja kršenje Ustava, budući da su, kako tvrdi, preskočene određene skupštinske procedure.

"Ove akcije su u potpunosti ilegalne. Ovo je anarhija", naglasio je Duda.

Kao odgovor na apel predsednika, Tusk je dodao da su akcije njegove vlade usmerene na "obnavljanje pravnog poretka i opšte pristojnosti u javni život".

Vlada Donalda Tuska smatra da je i Duda prethodno bio umešan u višestruko kršenje Ustava tokom osam godina PiS-a na vlasti.

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Marijuš Kaminski i njegov zamenik, u sredu su osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja na prethodnim funkcijama, prenosi Rojters.

Nakon dolaska PiS-a na vlast 2015. godine, Andžej Duda je toj dvojici funkcionera dao pomilovanje, rekavši da bi njihovo zatvaranje bilo prvo političko hapšenje u Poljskoj od 1989, kada je u toj zemlji pala komunistička vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.