Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2010, 03:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer: Nije trenutak za razmatranje sankcija Iranu

BRAZILIJA -

Nije pravi trenutak da razmatramo uvođenje sankcija Iranu, kojeg Zapad optužuje da prikriva nuklearne ambicije, izjavio je juče premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa brazilskim predsednikom Luiš Injasio Lula da Silvom, kod kojeg boravi u poseti, rekao da Iran uverava Tursku da ne želi da razvija nuklearno naoružanje.

Lula da Silva je kazao da je dogovor o slanju iranskog niskoobogaćenog uranijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Tursku, koji je u Teheranu ovog meseca postigao sa predsednikom Irana Mahmudom Ahmadinedžadom i premijerom Turske Erdoganom, "šansa koju ne bi trebalo propustiti".

Prema sporazumu, Islamska Republika se obavezala da pošalje 1.200 kilograma svog niskoobogaćenog uranijuma u zamenu za visokoobogaćeni u formi gorivnih šipki, koje bi bile korišćene za iranski medicinski reaktor, a razmena bi se obavljala u Turskoj.

Zapad strahuje da će Iranu, čak i ukoliko ispuni preuzete obaveze, ostati dovoljno uranijuma za jednu nuklearnu bombu, jer zapadne zemlje smatraju da je Iran u međuvremenu, od prvog predloga Ujedinjenih nacija, povećao njegove zalihe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.