Izvor: Southeast European Times, 20.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer Erdogan razgovarao u Briselu o kandidaturi za prijem u EU i energetskoj saradnji

20/01/2009

BRISEL, Belgija -- Turski premijer Redžep Tajip Erdogan i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo složili su se u ponedeljak (19. januara) da je potrebno da obe strane učine više da bi se ubrzao napredak Turske ka članstvu u EU, posebno na polju energetske sigurnosti. Posle njihovog sastanka u sklopu Erdoganove posete Briselu, Barozo je rekao da će insistirati na ubrzavanju razgovora o pridruživanju, jer je EU potrebna Turska kao pouzdan energetski partner i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << alternativni put snabdevanja energijom, posebno u svetlu spora oko gasa između Ukrajine i Rusije. Erdogan je rekao da je njegova zemlja spremna da igra ključnu ulogu u jačanju energetske bezbednosti EU. On je takođe obećao da će njegova vlada pojačati reformske napore za ispunjavanje standarda EU vezanih za politička i ljudska prava.

Ranije tog dana Erdogan se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom. Oni su razmotrili odnose Turske i EU i međunarodna pitanja, uključujući situaciju u Gazi. (Radikal - 20/01/09; Hurijet, Zaman, Dunia, Rojters, AFP, AP, DPA, EU Obzerver, Turkiš Vikli - 19/01/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.