Izvor: Southeast European Times, 16.Avg.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski premijer Erdogan obećao jednakost verskih manjina

16/08/2009

ANKARA, Turska -- Premijer Redžep Tajip Erdogan obećao je demokratske reforme na sastanku u subotu (15. avgust) sa liderima verskih manjina, naglašavajući da pitanja vezana za prava manjina blokiraju put ka članstvu u EU. Patrijarh pravoslavne crkve Vartolomej i lideri jermenske, jevrejske, sirijske pravoslavne i sirijske katoličke zajednice imali su ručak sa Erdoganom i ministrima iz njegove vlade na ostrvu Bujukada u blizini Istanbula. Vlada je nedavno iznela inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za prevazilaženje kurdske pobune u zemlji. Erdogan je rekao da "je sada za nas od suštinskog značaja da prihvatimo 71,5 miliona građana ove zemlje".

Sastanak je održan u trenutku kada je zemlja obeležavala 25. godišnjicu prvog kurdskog pobunjeničkog napada protiv Turske. Lider Kurdistanske radničke partije (PKK) Abdulah Odžalan koji izdržava doživotnu zatvorsku kaznu predstaviće, kako se očekuje, mapu puta za demokratsko rešenje višegodišnjeg sukoba. Međutim, jedan od njegovih advokata rekao je da plan za sada mora da se odloži. (CNN Turk, Rojters, AP, AFP - 15/08/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.