Turski film Med dobio glavnu nagradu

Izvor: Southeast European Times, 01.Mar.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski film "Med" dobio glavnu nagradu

Uspeh u Berlinu predstavlja još jednu međunarodnu prekretnicu za tursku kinematografiju.

01/03/2010

Baris Jilmaz za Southeast European Times -- 01/03/10

To je film bez naglašenog političkog aspekta. Radnja nije senzacionalna. Međutim, "Med" je pobednik.

Prelepo fotografisana drama o osnovcu i njegovom ocu -- rad 46-godišnjeg režisera Semiha Kaplanoglua -- "Med" je dobio glavnu nagradu za najbolji film na 60. Berlinskom filmskom festivalu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << takođe poznatom kao Berlinale.

U komentarima međunarodnog žirija film je pohvaljen kao jednostavan, autentičan pristup ljudskoj duši, u priči o dečaku koji odlazi u šumu da pronađe svog nestalog oca, zalutalog pčelara.

Film je pohvaljen i zbog predivno predstavljenih prizora iz prirode. Veštačko osvetljenje nije korišćeno u filmu, a umesto muzike Kaplanoglu je upotrebio zvuke prirode.

Radnja "Meda" odvija se u gradu Čamlihemšin, u divnim predelima u okolini Crnog mora, koji su sada ugroženi planovima o izgradnji hidroelektrana.

"Nadam se da ćemo sa ovom nagradom koju smo dobili uspeti da zaštitimo i životnu sredinu u tom kraju", rekao je Kaplanoglu.

"Med" je poslednji u njegovoj filmskoj trilogiji, nakon prošlogodišnjeg "Mleka" i "Jajeta" iz 2007. godine.

Ti projekti -- u kojima je glavni protagonista Jusuf -- pokrenuti su kao reakcija na režiserovu potragu za odgovorima o njegovom postojanju, koju je počeo u ranim četrdesetim.

"U ova tri filma pokušao sam da otkrivam svoj lik Jusufa kroz vreme, na retrospektivan način", rekao je Kaplanoglu na konferenciji za novinare tokom Berlinala. "Prvi film je o njegovom životu tokom njegovih četrdesetih godina, drugi o njegovom životu tokom dvadesetih … i konačno 'Med', u kojem se radi o njegovom životu kada je imao šest godina."

"Ti filmovi su na neki način bili putovanje kroz izgubljena nebesa, kroz čistoću … gde ljudi koegzistiraju u harmoniji sa prirodom", rekao je on.

U "Medu" Jusufa igra osmogodišnji Bora Altas. Dečak, koga je režiser otkrio samo nekoliko nedelja pre početka snimanja, pretvorio se od glumca koji obećava u glumca koji je vrlo zapažen u filmskim prestonicama širom sveta.

U filmu, Jusufov otac -- pčelar Jakup -- pravi med da bi izdržavao svoju porodicu. Jednog dana pčele nestanu, a Jakup odlazi u zabačene planine da ih pronađe.

U njegovom odsustvu Jusuf prestaje da govori. Dečakovo čitanje trpi i njegovi drugovi iz škole u selu mu se rugaju. Da bi izašao na kraj sa svojom paralizujućom patnjom, Jusuf odlučuje da krene u potragu za svojim ocem, što ga odvodi na put ne samo u šumu, nego i u nepoznato.

Duhovnost, kaže Kaplanoglu -- vrlo lično putovanje duše -- glavni je pokretač u njegovom životu i njegovoj umetnosti. On ovim filmom, kaže režiser, pokušava da razvije "vrstu duhovnog jezika".

Kaplanogluov "Zlatni medved" je drugi koji je osvojio neki turski filmski stvaralac u istoriji Berlinala. Prvi je dobio crno-beli klasik iz 1964. "Suvo leto", priča o pohlepnom proizvođaču duvana, za koju je nagrađen režiser Metin Erksan.

Prema Kaplanogluu, transformacija turske kinematografije počela je krajem devedesetih. On je rekao da je posle toga njegova generacija turskih režisera ustanovila sebe kao novi talas. Među njima su Zeki Demirkubuz, Derviš Zaim, Jesim Ustaoglu i Nuri Bilge Čejlan.

Čejlan je 2008. dobio nagradu za najboljeg režisera na Filmskom festivalu u Kanu za svoj film "Tri majmuna".

Priče koje pričaju ovi umetnici i njihova sposobnost da dopru do međunarodne publike, rekao je Kaplanoglu, pokazuje da se turska kinematografija vratila u potpunosti.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.