Turska zabranila medijima pisanje o korupciji u vladi

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zabranila medijima pisanje o korupciji u vladi

Sud u Turskoj zabranio je medijima da izveštavaju o istrazi parlamentarne komisije o optužbama za korupciju protiv četiri ministra.

Erdogan hapšenje ministara nazvao zaverom protiv njega

 

Tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, početkom godine je skandal oko korupcije nazvao "zaverom u cilju njegovog svrgavanja sa vlasti".

 

Sudovi su od tada odbacili slučajeve, uključujući i one izesene protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sinova tri ministra i biznismena bliskog Erdoganu.

 

U kopiji današnje sudske odluke, u koju je uvid imala agencija Rojters, navodi se da je zabrana uvedena kako bi se "sprečilo kršenje ljudskih prava" bivših ministara ekonomije, unutrašnjih poslova, evropskih pitanja i ekologije.

 

Parlamentarna komisija uspostavljena je u maja u kako bi pregledala dokumenta tužilaštva sa navodnim optužbama protiv ministara, koji negiraju optužbe. Komisija se po prvi put sastala u julu i trebalo je da svoj rad završi do 27. decembra.

 

Tursko Udruženje novinara ocenilo je ovu odluku kao klasičnu cenzuru, dok je lider opozicije Kemal Kiličdaroglu optužio predsedavajućeg parlamenta Čemila Čičeka da je zatražio uvođenje zabrane.

 

"Kada je parlament na sebe uzeo ulogu da štiti lopove", zapitao je Kiličdaroglu na sastanku partije u Istambulu. Čiček je negirao da je tražio uvođenje zabrane.

Pojedini mediji, uključujući i opozicioni dnevnik "Džumhurijet", poručili su da neće poštovati zabranu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.