Turska vojska upala u Irak

Izvor: RTS, 19.Okt.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska vojska upala u Irak

Turski komandosi upali u severni Irak u potrazi za kurdskim pobunjenicima koji su ubili 26 turskih vojnika. Turski predsednik Gul obećao "veliku osvetu". Stručnjaci procenjuju da bi napad mogao da bude uvod u širu vojnu intervenciju.

Vojne trupe Turske upale su rano jutros u severni Irak kako bi se obračunale sa kurdskim pobunjenicima, koji su utorak ubili 26 i ranili 18 turskih vojnika u jugoistočnoj Anadoliji.

Predsednik Turske Abdulah Gul obećao je "veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvetu" za napad u kome su poginuli turski vojnici. On je dodao da će teroristi platiti veliku cenu za svoje postupke i da niko ko želi da potčini tursku državu ne može da bude na dobitku.

U prvim okršajima turske vojske i pobunjenika na jugu Turske, poginulo je 15 kurdskih gerilaca, javila je agencija Rojters.

Kako su agenciji Rojters naveli neimenovani vojni izvori, turska avijacija izvela je više napada na planinsko područje na severu Iraka, gde se nalaze baze kurdskih pobunjenika, ali još uvek nema izveštaja o efektima tih napada.

Vojni izvori su dodali da su helikopteri prevezli oko 500 turskih komandosa na strateške tačke sedam do osam kilometara u dubinu iračke teritorije. 

U severnoiračkom planinskom regionu Kandila, nalazi se jedna od glavnih baza Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj. Kurdska agencija Firatnjuz javila je ranije da su turske snage preko dva prelaza ušle na teritoriju Iraka u potrazi za kurdskim pobunjenicima.

Procenjuje se da bi jutrošnji upad u susednu zemlju mogao da bude uvod u masovnu vojnu intervenciju kopnenih snaga, koje su već danima u stanju pripravnosti.

U međuvremenu, Radnička partija Kurdistana preuzela je odgovornost za jučerašnji napad na pripadnike turske armije u jugoistočnoj Anadoliji.

Na vebsajtu te partije se ističe da je "ubijeno i ranjeno sto pripadnika turskih snaga bezbednosti". U Ankari je, međutum, zvanično rečeno da su ubijena 24 vojnika, dok je 18 ranjeno.

Prema tvrdnjama posmatrača, sinoćni napad je drugi najteži napad boraca Radničke partije Kurdistana na tursku vojsku, otkako je ta zabranjena partija 1984. godine počela pobunu zahtevajući autonomiju kurdskih oblasti na istoku zemlje.

Turski parlament je početkom meseca usvojio rezoluciju po kojoj armija može, kad oceni da je to potrebno, da upadne u severni Irak i da se tamo obračuna sa "kurdskim teroristima i separatistima".

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen osudio je "terorističke napade" u Turskoj i izrazio solidarnost sa porodicama žrtava, navodi se u izjavi objavljenoj na sajtu Alijanse.

Otkazivanje poseta premijera Tajipa Erdogana Kazahstanu i šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua Srbiji, mogao bi da bude znak, kako se nezvanično ocenjuje, da predstoji šira vojna intervencija u susednoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.