Turska spremna da ulaže u Srbiju

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska spremna da ulaže u Srbiju

Ministri spoljnih poslova Turske i Srbije Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić potpisali Memorandum o razumevanju između vlada dve države. Premijer Cvetković i Davitoglu istakli značaj očuvanja stabilnosti i razvoja regiona. Turska strateški važan politički i ekonomski partner naše zemlje, rekao predsednik Tadić.

Ahmet Davutoglu, šef turske diplomatije, stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji, gde je sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem potpisao Memorandum o razumevanju između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlada Srbije i Turske o otvaranju Kancelarije za programsku koordinaciju turske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj.

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je u razgovaru sa turskim ministrom da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje odnosa sa Turskom, koja je strateški važan politički i ekonomski partner naše zemlje.

Tadić je rekao da je potpisani Memorandum o razumevanju veoma značajan i izrazio zadovoljstvo što je nedavno potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Predsednik ističe da postoji veliki potencijal za intenziviranje ekonomske saradnje i realizaciju infrastrukturnih projekata od strateškog značaja za našu zemlje, kao što su završetak Koridora 10 i izgradnja autoputa Srbija-Crna Gora preko Sandžaka.

Ministri spoljnih poslova Turske i Srbije ocenili su da su odnosi dveju država dobri i izrazili spremnost za produbljivanje ekonomske saradnje između dve države.

Jeremić i Davutoglu su na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli da su dve zemlje, i pored neslaganja u vezi sa statusom Kosova, spremne da sarađuju na bilateralnom planu i da rade na očuvanju stabilnosti i razvoju regiona.

"Mi se nadamo najboljim mogućim odnosima Srbije i Turske. Postoji veliki zajednički interes za zajedničku saradnju po svim pitanjima", rekao je Jeremić.

Jeremić je međutim, rekao da ima i otvorenih pitanja, pre svega neslaganje oko statusa Kosova, ali da postoji "puna sprmenost srpske i turske strane da zajednički rade na očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, uz nadu i želju da će te razlike u budućnosti biti prevaziđene".

Davutoglu je rekao da dve zemlje možda ponekad imaju različita mišljenja ali da to neće ugroziti zajedničku viziju o razvoju regiona.

"Što se tiče bilateralnih odnosa, mogu da kažem da nema političkih sporenja i različitih mišljenja o bilateralnim pitanjima. Postoji snažna politička volja za razvijanje naših odnosa do nivoa strateškog partnerstva", rekao je šef turske diplomatije.

Upitan da li će Turska revidirati stav o Kosovu ako Međunarodni sud pravde oceni da je nezavisnost Kosova nelegalna, Davutoglu je rekao da se i "najbolji prijatelji ne slažu o nekim pitanjima", da treba nastaviti saradnju i da je Turska spremna da u budućnosti razgovara sa Srbijom o spornim pitanjima.

Jeremić je odbacio spekulacije u nekim medijima i javnosti da se zalaže za podelu Kosova i naglasio da Srbija želi kompromisno rešenje kroz pregovore, koje mora biti u skladu sa Ustavom i potvrđeno voljom građana.

Najava turskih ulaganja

Jeremić i Davutoglu su istakli da je Turska spremna da značajno ulaže u Srbiju, pre svega u infrastrukturu, a šef turske diplomatije je ukazao i na značaj razvoja Sandžaka kao "mosta prijateljstva" između dve zmelje.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da će vlade dve zemlje narednih meseci raditi na realizaciji projekata u koje Turska želi da ulaže, poput autoputa kroz Srbiju.

Davutoglu očekuje da će primena sporazuma o slobodnoj trgovini dodatno osnažiti ekonomsku saradnju Srbije i Turske.

Jeremić je rekao da Srbija smatra da je Turskoj mesto u Evropi i izrazio nadu da će i Zapadni i Istočni Balkan pristupiti EU.

Davutoglu je podržao orijentaciju zemalja Balkana ka evroatlantskim integracijama.

Premijer Mirko Cvetković je u razgovoru sa Davutogluom ocenio da su dosadašnji bilateralni odnosi Srbije i Turske bili dobri, kao i da će dve zemlje nastaviti da rade na očuvanju stabilnosti i razvoja regiona.

Istaknuto je da se veliki značaj pridaje ekonomskoj saradnji, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima u Srbiji, za čiju realizaciju je zainteresovana Turska.

Zajednički je konstatovano da je neophodno dalje raditi na unapređenju ukupne saradnje dveju država.

Unaprediti parlamentarnu saradnju

Predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić -Dejanović razgovarala je sa turskim ministrom o unapređenju bilateralne saradnje između Srbije i Turske, a posebno o intenziviranju parlamentarne saradnje.

Davutoglu je istakao važnost parlamentarne saradnje i ocenio da je regionalna saradnja od velike važnosti za obe zemlje, kao i dalji razvoj političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Turske.

Slavica Đukić -Dejanović se složila da bilateralnu saradnju treba podići na viši nivo jer Srbija i Turska imaju za cilj približavanje Evropskoj uniji.

"Potrebno je doneti zakone iz mape puta ka EU, koji će doprineti boljem životu i sigurnosti građana", rekla je Slavica Đukić-Dejanović i dodala da bi parlamentarna saradnja trebalo da se intenzivira na nivou relevantnih odbora oba Parlamenta, zaduženih za spoljne poslove i evropske integracije i na nivou grupa prijateljstava.

Davutoglu će drugog dana posete otputovati u Novi Pazar, gde će se sastati sa predstavnicima gradskih vlasti i liderima najvećih bošnjačkih stranaka - Sandžačke demokratske partije Rasimom Ljajićem i koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmanom Ugljaninom.

Poseta Davutoglua Beogradu dolazi četiri godine posle posete bivšeg šefa diplomatije, a sada predsednika Turske Abdulaha Gula, koji je tada poručio da Turska podržava integraciju balkanskih zemalja u evropske i evroatlantske strukture zarad bolje budućnosti celom regionu.

Turska je među zemljama koje su prve priznala nezavisnost Kosova, i to samo dan posle jednostrane odluke vlasti u Prištini.

Iz Ankare je tada saopšteno da Turska želi da vidi trajan mir i stabilnost na Balkanu i da se nada poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.