Turska se vratila u Davos

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se vratila u Davos

Napuštanje panela pre dve godine, koje je izazvalo veliku pažnju medija, nije okončalo učešće Turske.

03/02/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times -- 3.2.2011.

Pre dve godine turski premijer Redžep Tajip Erdogan napustio je binu tokom panel diskusije na Svetskom ekonomskom forumu, rekavši da je Davos „gotov“ za njega.

Njegov odlazak usledio je nakon dramatične konfrontacije sa izraelskim predsednikom Šimonom Perezom na temu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Gaze. Žaleći se da je Peres dobio više vremena da govori, Erdogan je zatražio od moderatora još minut i nastavio sa ljutitim osudama izraelske politike.

Ta konfrontacija naišla je na dobre reakcije kod kuće, gde su Erdoganovi više puta ponovljeni uzvici „jedan minut“ postali popularna fraza. „Lokalna firma čak je počela da prodaje čarape 'jedan minut', koje su bile među najmodernijim na istanbulskim ulicama“, seća se politički stručnjak Ali Čarkoglu.

Politička predstava na stranu, analitičari kažu da je Davos i dalje važan za Tursku. Mada je sam Erdogan održao reč i nije se vratio, Ankara je još uvek zastupljena na najvišem nivou. Na 41. samitu prošle nedelje bio je potpredsednik vlade Ali Babačan.

„Ono što se desilo na panelu pre dve godine bila je samo igra premijera Erdogana“, kaže šef Anatolijske fondacije za strateška istraživanja, profesor Gokhan Čapoglu.

„Dve nedelje pre foruma u Davosu, opozicija u Istanbulu održala je protest zbog akcija Izraela u Gazi, sa 500.000 pristalica“, rekao je on za SETimes. „Erdogan, čija je stranka u to vreme bila u predizbornoj kampanji, imala je imidž prijatelja Izraela.“

„Davos je pomogao Erdoganu na lokalnom [frontu]“, rekao je on.

„Bilo bi bolje da se incident u Davosu nikada nije dogodio“, izjavio je bivši turski ministar inostranih poslova Hikmet Četin. Mada je ponašanje izraelskog lidera bilo neuobičajeno, dodao je on, Turska je „prejako reagovala“.

Glavni prioritet trebalo bi da bude održanje imidža Turske u regionu i njena mogućnost da funkcioniše kao regionalni posrednik, smatra Četin. „Postoje vrednosti koje su važne. Dobri odnosi sa Izraelom korisni su za obe strane“, rekao je on.

„Politika 'jednog minuta' sada više ne postoji“, slaže se Čapoglu. „Ljude više zanima kuda zemlja ide; zato je Turska ponovo u Davosu.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.