Turska privlači strane investicije, Balkan se bori za njih

Izvor: Southeast European Times, 26.Dec.2012, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska privlači strane investicije, Balkan se bori za njih

Turska i dalje glavna destinacija za investicije u regionu.

26/12/2012

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 17.12.2012.

Ekonomska kriza u evrozoni uticala je na direktne strane investicije u ekonomijama jugoistočne Evrope. Dok turska ekonomija i dalje  raste, zemlje kao što su Kosovo, Bosna i Hercegovina i Srbija vide manje investicija nego prethodnih godina.

Prema Indeksu poverenja stranih investitora koji je objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << konsultantska kompanija A.T. Kerni, Turska je bila 13. najatraktivnija destinacija u svetu za strane investicije u 2012. godini. Samo u prvih devet meseci 2012. godine direktne strane investicije u Turskoj dostigle su 10,1 milijardu dolara (7,6 milijardi evra).

S obzirom da se popela do 16. mesta na listi najvećih ekonomija u svetu, uprkos negativnoj globalnoj finansijskoj klimi, Turska je poslednjih godina imala sve bolji profil u pogledu privlačenja direktnih stranih investicija.

„Očekujemo povećanje direktnih stranih investicija u Turskoj i u 2013. godini, uz specijalan naglasak na e-trgovinu. Bar jedna kompanija sa globalnim rizikom kapitala mogla bi da počne da investira u Turskoj sledeće godine“, rekao je Alev Ertem iz turskog ogranka Endevor Turske u izjavi za SETimes.

Internet i tehnologija su važne oblasti za strane investitore u Turskoj.  Dženeral Atlantik, globalna firma koja investira u rast, uložila je 44 miliona dolara (33 miliona evra) u vodećeg turskog internet snabdevača hranom Yemeksepeti.com.

U Srbiji je vlada rekla da direktne strane investicije u zemlji nisu u padu i da nijedan investitor nije otišao iz Srbije nakon što je odlučio da investira u toj zemlji. Državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Aleksandar Ljubić saopštio  je da je količina stranih investicija nepromenjena, dok projekcije ukazuju na blagi porast u budućnosti.

Slobodan Čerović, profesor na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, izjavio je zaSETimes da su korupcija i vladavina zakona važna pitanja za investitore i da će se direktno odraziti na količinu stranih investicija koje zemlja očekuje u budućnosti.

„Posebno imajući u vidu da su procesi privatizacije pri kraju, privlačenje [stranih investicija] postaje veliki izazov. Međutim, iako se radi o ekonomskom izazovu, ključ ovog problema je u zakonskoj i socijalnoj sferi“, dodao je on.

Na Kosovu je došlo do smanjenja stranih investicija za 100 miliona evra (132 miliona dolara) u prvoj polovini godine, u poređenju sa istim periodom 2011. godine. Za to je kriva kriza u evrozoni, rekla je za SETimessavetnica kosovskog ministra trgovine i industrije Arta Istrefi. .

Istrefi dodaje da su se turske investicije znatno povećale, premašujući sve prethodne godine.

„Italija i Švajcarska i dalje su vrlo prisutne tamo gde su investirale prethodnih godina i uskoro očekujemo konkretne investicije u našoj zemlji. Znatno smanjenje imamo od strane Nemačke, a to se moglo desiti iz puno razloga, uključujući prebacivanje dividendi u inostranstvo“, kaže Istrefi.

Na Kosovu mnogi faktori utiču na strane investicije, a dobar deo njih dolazi od kosovske dijaspore. Grčka se ne posmatra kao indikator koji je uzrokovao pad stranih investicija na Kosovu. Grčka je i dalje na poslednjem mestu među zemljama koje investiraju na Kosovu. Međutim, ove godine je došlo do povećanja investicija iz Grčke na Kosovu.

U prvih šest meseci ove godine strane investicije u BiH iznosile su 27 miliona evra (35,6 miliona dolara), što je 50 miliona evra (66 miliona dolara) manje nego u istom periodu prošle godine.

Predsednik Odbora za ekonomiju u Skupštini Republike Srpske Zoran Đerić rekao je da su strane investicije jedan od osnovnih preduslova za zalečivanje posrnule ekonomije BiH.

„Politička nestabilnost i loša poslovna klima dovode nas na dno liste kod ljudi koji žele da investiraju. Ono što BiH najbolje radi i što nas čini liderima u regionu i Evropi jeste korupcija. Niko neće da investira u zemlji u kojoj vlada korupcija. Ako vlasti uskoro ne  preduzmu nešto, mislim da se krećemo ka nesigurnoj ekonomskoj budućnosti“, rekao je Đerić zaSETimes.

Prema Centralnoj banci BiH, priliv stranih investicija u 2011. godini iznosio je 280 miliona evra (370 miliona dolara) ili 2,2 odsto BDP-a, što je više nego 2010. godine, kada je BiH zabeležila priliv od 215 miliona evra (284 miliona dolara). Ali, BiH je imala konstantan pad DSI od 2006, kada su prihodi od stranih investicija bili 1,650 milijardi evra (2,18 milijardi dolara).

Dopisnici Menekše Tokjaj iz Istanbula, Ivana Jovanović iz Beograda i Dražen Remiković iz Banja Luke doprineli su ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.