Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska povukla ambasadora u Kanadi na konsultacije

23/04/2009

ANKARA, Turska -- Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u sredu (22. aprila) da privremeno povlači svog ambasadora u Kanadi Rafeta Akgunaja na konsultacije. Neimenovani zvaničnik vlade kaže da je taj korak podstaknut prisustvom zvaničnika kanadske vlade na nedavno održanoj komemorativnoj službi za Jermene koji su ubijeni za vreme Otomanskog carstva. Lokalni mediji izvestili su da je kanadski premijer Stiven Harper uputio poruku izražavajući svoju solidarnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa organizatorima ceremonije. Kanadski parlament je 2004. godine zvanično priznao ubistvo Jermena 1915. kao genocid.

U međuvremenu, Turska i Jermenija složile su se u sredu oko "mape puta" za normalizaciju svojih dugo zategnutih odnosa. Oni su postigli sporazum tokom bilateralnih razgovora u kojima je posredovala Švajcarska. Ministarstvo inostranih poslova u saopštenju je ukazalo da su razgovori rezultirali "konkretnim napretkom i međusobnim razumevanjem". Ankara je odbijala da uspostavi diplomatske veze sa Jerevanom zbog međunarodne kampanje da se ubistva Jermena iz perioda 1915-1917 priznaju kao genocid. Turska je 1993. zatvorila svoju granicu sa Jermenijom u znak podrške Azerbejdžanu koji se nateže sa Jerevanom oko kontrole nad regionom Nagorno Karabaha -- jermenske enklave na teritoriji Azerbejdžana. (Sabah - 23/04/09; AFP, AP, APA, Rojters - 22/04/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.