Turska policija opet upotrebila suzavac protiv demonstranata

Izvor: Blic, 19.Jan.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska policija opet upotrebila suzavac protiv demonstranata

Turska interventna policija je danas ispalila suzavac i gumene metke kako bi rasterala oko 2.000 demonstranata okupljenih u centru Istanbula da bi protestovali protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Demonstranti su na centralnom istanbulskom trgu Taksim uzvikivali: "Tražimo ostavku vlade" i "Svi protiv fašizma", a neki su na policiju bacali kamenice i petarde.

Današnje demonstracije su organizovane u znak protesta protiv planova vlade da pooštri kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Interneta, kao i zbog korupcionaškog skandala koji potresa državu. Demonstranti su se nakon policijske intervencije razišli, a nije bilo izveštaja o mogućim povredama ili hapšenjima.

Parlamentarni komitet je pre dva dana usvojio predlog zakona o Internetu, koji omogućava vlastima da prate aktivnosti korisnika Interneta i blokira pretragu reči za koje proceni da su problematične.

Taj predlog zakona je naišao na oštre kritike boraca za zaštitu ljudskih prava, pa čak i nekih poslovnih ljudi, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.

Sa druge strane, zvanična Ankara tvrdi da je cilj tog zakona zaštita privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na Internetu poput pornografije i seksualnog zlostavljanja dece.

Erdoganova vlada je temeljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz njegovog najužeg kruga, privedene pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se stupajući na vlast 2003. zarekao da će iskoreniti korupciju, na to je odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa umešanih u istragu.

Turski premijer je za krizu u zemlji optužio svog islamističkog rivala Fetulaha Gulena, propovednika koji živi u SAD, a njegove pristalice je nazvao izdajicama koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju da izvedu državni udar.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.