Turska neće platiti odštetu Kipru

Izvor: B92, 13.Maj.2014, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska neće platiti odštetu Kipru

Ankara -- Turska je danas saopštila da neće platiti 123 miliona dolara odštete Kipru, što joj je naložio Evropski sud za ljudska prava zbog invazije 1974. godine.

Ankara je odbacila jučerašnju presudu suda kao do sada najveći udarac mirovnim razgovorima kiparskih Turaka i Grka za ponovno ujedinjenje ostrva.

Šef turske diploamtije Ahmet Davutoglu presudu je nazvao nepravičnom i naveo da ona svaljuje svu krivicu za podelu Kipra na Tursku.

Dodao je da odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropskog suda nije obavezujuća, jer Turska pravno ne priznaje kiparsku vladu.

"Verujemo da (odluka) predstavlja najveći udarac procesu pronalaženja sveobuhvatnog rešenja. Ne smatramo ovu odluku obavezujućom zbog osnova na kojima se bazira, metodologije i činjenice da uzima u obzir zemlju koju Turska ne priznaje. Ne smatramo neophodnim da izvršimo ovu uplatu", rekao je Davutoglu.

Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar, posle državnog udara pristalica ujedinjenja sa Grčkom, i to mediteransko ostrvo je od tada podeljeno.

Turska priznaje samo otcepljeni region kiparskih Turaka na severu Kipra, dok je međunarodno priznat grčki deo ostrva.

Evropski sud za ljudska prava u presudi je naveo da vreme koje je prošlo nije umanjilo tursku odgovornost.

Istakao je da Turska mora da plati odštetu rođacima nestalih u invaziji, kao i "enklavama" kiparskih Grka na poluostrvu Karpas na severu.

Kiparska vlada je pozdravila odluku evropskog suda i pozvala Tursku da odmah postupi po njoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska neće platiti 123 miliona dolara odštete Kipru

Izvor: Politika, 13.Maj.2014

ANKARA –Turska je danas saopštila da neće platiti 123 miliona dolara odštete Kipru, što joj je naložio Evropski sud za ljudska prava zbog invazije 1974. na to mediteransko ostrvo koje je od tada podeljeno između turske i grčke zajednice...Ankara je odbacila jučerašnju presudu suda kao do sada...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.