Turska ne miruje, pljušte optužbe

Izvor: B92, 18.Feb.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ne miruje, pljušte optužbe

Ankara -- Turska je u protekla 24 sata bila meta dva napada, jednog u Ankari kada je poginulo 28 ljudi i drugog danas na putu ka Dijabakiru kada je poginulo sedam vojnika

Za ove napade još niko nije preuzeo odgovornost.

Dok su turski zvaničnici ubeđeni da iza napada u Ankari stoje sirijski Kurdi povezani sa ekstremističkom Radničkom partijom Kurdistana, oni to negiraju.

Sirijski Kurdi poriču umešanost u napad i navode da su optužbe zapravo povezane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji, dok bezbednosni izvori iz jugoistočne Turske, većinski naseljene Kurdima, veruju da iza eksplozije stoji Islamska država.

Obraćajući se danas novinarima u Ankari turski predsednik Režep Tajip Erdogan je rekao da bi napad u Ankari trebalo da pokaže međunarodnoj zajednici da postoji snažna veza između turskih pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana i vojnih snaga sirijskih Kurda.

Turska smatra da su sirijski Kurdi i Radnička partija Kurdistana teroristi i traži od Vašingtona, svog saveznika, da prepozna sirijske Kurde kao teroriste, dok se SAD, međutim, oslanjanju u velikoj meri na sirijske Kurde u borbi protiv Islamske države.

Šef kurdske Partije demokratskog jedinstva u Siriji odbacuje optužbe Turske da je ta grupa umešana u bombaški napad u Ankari.

"Demantujemo da smo na bilo koji način umešani u taj napad", rekao je Saleh Muslim za AFP nakon što je Davutoglu optužio oružano krilo njegove partije da je izvela napad u saradnji sa Radničkom partijom Kurdistana, zabranjenom kurdskom grupom u Turskoj.

Davutoglu je novinarima u Ankari rekao da je bombaški napad izveo sirijski državljanin Salih Nedžar, koji je identifikovan kao pripadnik sirijske Narodne jedinice koja sarađuje sa pobunjenicima Radničke partije Kurdistana i da je devet osoba uhapšeno.

"Nikada nismo čuli za tog Saliha Nedžara. Te optužbe su jasno povezane sa pokušajima Turske da interveniše u Siriji", rekao je Muslim.

Davutoglu uz to upozorava Rusiju da ne koristi "Narodnu zaštitnu jedinicu" protiv Turske. Prema njegovim rečima, bombaški napad pokazuje da je Narodna zaštitna jedinica teroristička organizacija ,a Turska očekuje saradnju od svojih saveznika u borbi protiv te grupe.

On je dodao da će Turska nastaviti da granatira pozicije Narodne zaštitne jedinice, vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji.

Eksplozija u centru Ankare je izazvana bombom podmetnutom u automobil koja je aktivirana kada je tuda prošao kombi koji prevozi vojno osoblje, rekao je guverner Ankare Mehmet Kiliklar.

Mediji u međuvremenu javljaju da je bombaš Salih Nedžar ,kako se veruje, u Tursku ušao sa izbeglicama iz Sirije.

Njemu su po ulasku u zemlju uzeti otisci prstiju i tako ga je policija identifikovala, objavljeno je na sajtu "Jeni Šafaka".

Kako se navodi, automobil kojim je izvršen napad u centru Ankare, gde su smešteni generalštab, parlament i druge vladine zgrade, rentiran je pre oko dve nedelje u Izmiru, na zapadu Turske.

Zbog ovog napada Davutoglu je odložio planirani put u Brisel, a mediji javjaju da je Ankara pozvala na razgovor ambasadore pet stalnih zemalja-članica Saveta bezbednosti UN sa kojima će, kako se navodi, pojedinačni sastanci biti održani u bliskoj budućnosti.

Situaciju dodatno komplikuje današnji napad na vojni konvoj na auto-putu ka Dijabakiru u kome je poginulo najmanje sedam pripadnika turskih bezbednosnih snaga. Za taj napad, za sada, takođe niko nije preuzeo odgovornost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.